Veckans druva – Picuepoul Blanc

Picuepoul Blanc är en druvsort för vitt vin som kommer från Languedoc-regionen i södra Frankrike. Den är känd för sin höga syrahalt och fräscha, citrusartade smakprofil. Trots att Picuepoul Blanc är relativt okänd anses den vara en viktig del av den lokala vinkulturen och har odlats i området i hundratals år.

Druvan används ofta som en blandningsdruva i många av de vita viner som produceras i Languedoc-regionen, eftersom den ger en ljus och krispig karaktär till vinet. Den görs också ibland till ett fristående druvvin så som i Villa Blanche Picpoul de Pinet, vilket framhäver dess unika egenskaper. Dessa viner är vanligtvis lättsamma med friska citrusaromer, och de har en krispig, uppfriskande syra som gör dem idealiska som sommardryck.

Picuepoul Blanc har ett tunt skal och är känslig för röta och sjukdomar, vilket gör den till en utmaning för vinproducenter att odla. Druvorna skördas dock tidigt på säsongen, vilket bidrar till att minska risken för sjukdomar och gör att druvorna behåller sin höga syrahalt. Druvorna jäser vanligtvis i tankar av rostfritt stål för att bevara vinets friska, fruktiga karaktär.

Under de senaste åren har Picuepoul Blancs popularitet ökat i takt med att fler och fler vindrickare söker efter nya och unika druvsorter. Druvan planteras nu i andra regioner runt om i världen, bland annat i Kalifornien och Sydafrika, där den används för att producera fräscha och livfulla vita viner. Trots sin växande popularitet är picuepoul blanc dock fortfarande en relativt nischad druva, och majoriteten av de viner som produceras av den återfinns fortfarande i Languedoc-regionen i Frankrike.

På det hela taget är picuepoul blanc en unik och uppfriskande vitvinsdruva som är väl värd att prova. Med sin ljusa syra och fräscha, citrusartade smakprofil är det ett perfekt val för en sommarkväll eller som en vinmatchning till lätta fisk- och skaldjursrätter. Så om du letar efter något nytt och annorlunda, prova Picuepoul Blanc som är druvan som ingår i vårt vin Villa Blanche Picpoul de Pinet.

 

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

Art.nr. 258801

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…