Guldmedaljer på vinflaskor? Vad betyder de och vilka är tävlingarna som utfärdar dem?

Många av vinflaskorna på Systembolagets hyllor har internationella medaljer i brons,  silver och guldvalör. Men varifrån kommer dessa medaljer och vad innebär det?

Här är en urval av några av världens största och mest prestigefyllda vintävlingar:

Concours Mondial de Bruxelles, som sitter på Viña Solora Crianza,  är en internationell vintävling som hålls årligen i Bryssel, Belgien. Den grundades 1994 och anses vara en av de största och mest prestigefyllda vintävlingarna i världen. Tävlingen innehåller viner från olika regioner och länder och bedöms av en expertpanel från hela världen. Tävlingen syftar till att främja och belöna viner av hög kvalitet och att hjälpa konsumenterna att identifiera och köpa viner med exceptionell smak och värde. Concours Mondial de Bruxelles delar ut medaljer till de vinnande vinerna, som anses vara en viktig kvalitetsstämpel och ett erkännande för vinmakare och vinproducenter.

Det finns flera andra stora och prestigefyllda vintävlingar i världen, några av de mest anmärkningsvärda är bland annat:

Decanter World Wine Awards: Deanter Wine Awards: Denna tävling, som grundades 2004, hålls årligen i London och presenterar viner från hela världen.

International Wine & Spirit Competition: Den här tävlingen, som grundades 1969, hålls årligen i London och anses vara en av de äldsta och mest respekterade vintävlingarna i världen.

CWSA (China Wine & Spirits Awards) är en av de största och mest prestigefyllda vin- och sprittävlingarna i Asien. Tävlingen inrättades 2008 och hålls årligen i Hongkong. CWSA:s prisceremoni är en högprofilerad händelse som besöks av ledare inom vin- och spritbranschen samt medlemmar av media och branschorganisationer. I tävlingen presenteras viner och spritdrycker från hela världen, och juryn består av experter från vin- och spritbranschen samt sommelierer, vinskribenter och importörer. CWSA-priserna anses vara en viktig kvalitetsstämpel och ett erkännande för vinnarna och är mycket respekterade inom vin- och spritbranschen. Dessa ser ni ofta på Australiensiska viner då denna tävling är närmast och mest praktisk. Flera av Quarisa viner så som, Caravan Durif, Bonza Reserve, The fox and the grapes, har dessa medaljer.

Wine Enthusiast Wine Star Awards: Denna årliga tävling, som anordnas av Wine Enthusiast Magazine, uppmärksammar personer och företag inom vinindustrin för deras prestationer och bidrag.

Vinexpo Challenge: Denna internationella vintävling hålls årligen i Bordeaux, Frankrike, och fokuserar på att främja och belöna kvalitetsviner från hela världen.

San Francisco International Wine Competition: Den här tävlingen, som startade 1981, är en av USA:s största vintävlingar och hålls årligen i San Francisco.

Ni har kanske även lagt märke till att de florerar betydligt fler medaljer i annonsering, än vad som sitter på vinflaskorna i verkligheten? Det har att göra med att varje flaska som säljs på systembolaget genomgår en märkningskontroll där alla certifikat, styrkande texter, eller medaljer granskas.

För medaljer så finns det vissa krav på att en jury ska prova vinerna blint innan de sätter sina betyg, de vinnande vinerna får även ett certifikat som vi importörer registrerar hos Systembolaget, som sedan granskar och ger sitt godkännande.

Detta betyder att en vinflaska med en medalj, har garanterat en hög kvalité, enligt en opartisk jury av vinexperter!

Viña Solorca Crianza

Art.nr. 2104-01

Viña Solorca Crianza

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Doft: Kraftfull mörk frukt med ton av mörka körsbär, björnbär, stänk av mycket mogna jordgubbar samt lätt kryddighet och toner av fat.
Smak: Stor och komplex fruktig smak där doften återspeglas även beträffande kryddighet och balanserad fatton. Kroppen är stor och helheten bär väl såväl tanniner som eldighet och det hela avslutas med en fin fruktsyrlighet.
Läs mer…Föregående inlägg