Melanzane alla Parmigiana


Melanzane alla Parmigiana
Les Pious Côtes du Rhône
Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…
Du behöver
Melanzane alla Parmigiana
2 stora auberginer, skivade
2 dl ströbröd
4 dl mjölk
2 ägg
1 tesked salt
200 g riven parmesanost
400 g pasta
1 burk heltomater (800 g)
2 vitlöksklyftor, pressade
färsk basilika, hackad
olivolja till stekning
salt och peppar
Parmigiana, också känt som parmigiana di melanzane, melanzane alla parmigiana, eller aubergineparmesan, är en italiensk maträtt gjord av stekt, skivad aubergine i lager med ost och tomatsås, sedan bakad. Ursprunget till rätten hävdas från de södra regionerna Kalabrien, Kampanien, Apulien och Sicilien.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Täck en ugnssäker form med olivolja.
- Blanda ströbröd och mjölk i en skål.
- Vispa ägg och tillsätt salt i en annan skål.
- Ta varje skiva aubergine och doppa först i det vispade äggen, sedan i brödmjölken och till sist i parmesanosten.
- Stek aubergineskivorna i en stekpanna med lite olivolja tills de är gyllenbruna.
- Lägg ett tunt lager med tomater i botten av formen, och lägg sedan en första lager av stekta auberginer ovanpå.
- Upprepa detta tills alla auberginer är använda, och avsluta med ett lager tomater, vitlök och basilika.
- Grädda i ugnen i ca. 30 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
- Servera med pasta och krydda med salt och peppar efter smak.
I glaset Les Pious!