Melon de bourgogne – Druvan i Muscadet

Melon de bourgogne är en grön druva av arten Vitis vinifera. Ibland benämns druvan även som Muscadet vilket skvallrar om druvans främsta hemvist: Muscadet de Sévre-et Maine i Nantais i västra Loire, Frankrike.

Som namnet antyder har druvan sitt ursprung i Bourgogne där den odlades länge innan det beordrades att den skulle avlägsnas. Vingårdarna kring Nantes och västra Loire drabbades år 1709 av en så sträng vinter att merparten av dess vinrankor förstördes. Melon de bourgogne som var en frosttålig druva som dessutom stod emot mjöldagg planterades i dessa vingårdar och är idag så synonym med dessa områden att dess viner ofta benämns precis som området Muscadet. Druvan kallas även Melon.

Viner gjorda på Melon de Bourgogne ger ofta lätta och neutrala viner med inslag av citrus. Men i vissa bättre områden i Muscadet de Sèvre-et-Maine har vinerna en mer komplex karaktär samt ger uttryck för sitt unika odlingsområde. I Muscadet de Sèvre-et-Maine låter vinproducenterna vinet ligga kvar på sin jästfällning över vintern innan de buteljeras mellan mars och november, året efter skörden. Denna teknik kallas för Sur Lie. Denna teknik skapar ett fylligare vin.

Vinet Domaine de la Bournarie, från Domaine et Châteaux Véronique Günter-Chéreau, är ett vin från detta område och har en fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron.

Vinerna passar utmärkt till lättare fisk och skaldjursrätter men anses passa extra bra till ostron!

Läs mer om vinet via denna länk eller mer om producenten via denna.

 

 

Domaine de la Bournaire

Art.nr. 579901

Domaine de la Bournaire

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Läs mer…


109 kr

Föregående inlägg

Fritto Misto