Ostron och vin – Här kommer bästa tipsen som inte är Champagne!

Vi är äntligen inne i säsongen för svenska ostron. Säsongen brukar börja en vecka in i September och de svenska ostronen håller högsta klass. De anses faktiskt vara bland de bästa i världen så de är värda att vänta på!

Ostron innehåller stora mängder B-vitamin samt mineraler och finns att köpa inom den välsorterade dagligvaruhandeln.

 

Tips kring ostron:

 1. Ostron ska precis som musslor vara färska och levande när du köper dem. Ett levande ostron är stängt och de ska inte låta ihåliga när du knackar på dem.
 2. Är skalet öppet, luktar eller smakar det illa så släng ostronet direkt.
 3. Det är smart att ha en kylväska med till butiken när de inhandlas. Ett öppnad ostron skall ätas inom två timmar. De ska helst öppnas precis innan servering.
 4. Förvara ostronen med den kupade sidan ner, de öppnar sig ibland för att få luft och då kan saltvattnet rinna ut.
 5. När ni öppnat ostronet se till att den kupade sidan ligger nedåt så att vätskan täcker ostronet.
 6. Tugga ostronet för att känna all smak.
 7. Räkna med 6 ostron per person vid förrätt och ett dussin vid huvudrätt.

 

Så öppnar du ett ostron:

 1. Lägg ostronet i din hand med den flata sidan upp, använd en handduk som skydd
 2. Hitta gångjärnet och tryck försiktigt in kniven (gärna en ostronkniv) in i klykan och vicka tills det ger med sig, skär sedan försiktigt längst med kanten tills det öppnar sig.
 3. Skär loss den muskel som håller fast köttet i skalet.
 4. Mathem.se har en bra video som visar hur det går till (Klicka här för att gå till videon)

Vissa slurpar i sig ostronet helt utan tillbehör och andra vill ha diverse dressingar till. Det är en smaksak så servera gärna med tillbehör till, så som Citron, lime, koriander, chili, vinägrett, tabasco, Bloody Mary-mix, med mera. Det finns massvis med recept!

 

Ostron och vin?

För de flesta så är Champagne det självklara valet till ostron. Dess friska karaktär, mineralitet och höga syra passar egentligen till all mat. Det är en oslagbar kombination helt enkelt.

Men, champagne är dyrt och det finns ett flertal alternativ som är minst lika bra och ibland till och med bättre till ostron. Om ostron är en förrätt så finns det även viner som sedan med fördel kan drickas till huvudrätten samtidigt som de är en underbar matchning till ostronen.

Här kommer ett par riktigt bra vintips till ostron:

 

MUSCADET

I Frankrike, en stor ostron-nation, så anses vin gjorda på druvan Melon de Bourgogne, eller Muscadet som den även kallas, som det bästa vinet att dricka till ostron. I Loire, Nantes regionen och närmare bestämt inom Muscadet Sèvre et Maine så låter vinproducenterna vinerna ligga länge på sin jästfällning. Detta kallas för Sur Lie. Denna vinifikationsmetod ger de lätta muscadetvinerna en komplexitet som tillsammans med sin nästan upplevda sälta ger en oerhört bra matchning till alla skaldjur och i synnerhet till ostron.

 

Vårt tips:

 

 

Domaine de la Bournaire 2016, 109kr art nr 5799 (Länk till Systembolaget)

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

 

 

 

 

Lite lyxigare:

 

Château du Coing L´Ancestrale Monniéres Saint Fiacre 2015, 169kr, art nr 79304 (Länk till Systembolaget)

En gyllengul intensiv Muscadet. Väldigt fruktig och komplex doft. Fin struktur med påtaglig mineralitet. Ett välbalanserat vin med smak av vita frukter, vita blommor med ett smörigt avslut.

 

 

FURMINT

Många känner nog främst druvan från Ungerns kända söta Tokajiviner men det görs även torra vita viner på druvan Furmint vilka passar oerhört bra till skaldjur och ostron.

 

 

 

Verus Furmint 2017, 119kr, art nr 76225 (Länk till Systembolaget)

Precis som föregående vintips så har detta vin en fin balanserad och relativ hög syra samt viss mineralitet vilket skapar perfekta förutsättningar för att matchas med ostron och skaldjur. Härligt gräsiga toner av äpple och persika bidrar även till en fin kombination med smaken på ostron.

 

MOUSSERANDE VIN

Som alternativ till Champagne så är ett vin gjort på Méthode Cap Classique ett bra val då vinet hanteras enligt champagnemetoden.

 

 

Org de Rac La Verne Blanc de Blanc MCC 2016, 159kr, art nr 77441 (Länk till Systembolaget) 

Detta mousserande vin görs enligt metoden, Méthode Cap Classique, vilket innebär att vinet precis som under champagnemetoden får genomgå en extra jäsning på flaskan. Detta vin ligger 3 år på sin jästfällning. Vinets friskhet och flinta-lik mineralitet i kombination med flera lager av citrusfrukter blir en perfekt matchning till ostronets sälta.

 

 

 

Vill ni läsa mer om vinerna ovan så klicka på bilderna för att komma till respektive produkts sida.

Lycka till med ostronen!