Pepprad oxbringa med katrinplommon och söt silverlök


Org de Rac Organic
Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…
Du behöver
Pepprad Oxbringa
ca 2.3 kilo oxbringa
3 msk havssalt
1 msk av fyra peppar
1 krm cayennepeppar
1 krm paprikapulver
0.6 dl solrosolja
4 stora silverlökar, även söt gul lök går bra
5 vitlöksklyftor, hackade
800 ml köttbuljong
3,5 dl urkärnade katrinplommon
1/2 dl hackad färsk persilja
En värmande rätt under årets mörka dagar brukar aldrig vara fel.
Gör så här:
Sätt ugnen på 160°.
Trimma bort fett och senor från oxbringan och rubba sedan in kryddor samt peppar- och saltblandningen ordentligt in i köttet. Fyra peppar består av Svart,Vit, Rosé- och grönpeppar men finns även som färdig blandning.
Värm upp en gjutjärnspanna eller en tjockbottnad ugnskastrull till medium värme, tillsätt oljan och värm upp den i ca 30 sekunder. Tillsätt köttet och låt steka utan att vända det. En fint stekt yta tar ca 8 minuter att få till.
Vänd sedan på köttet och fyll på med lök och vitlök. Tillsätt sedan köttbuljong och sätt folie över samt lägg på ett lock.
Tillaga sedan i två timmar och tillsätt sedan katrinplommon. Tillaga sedan tills köttet är mört vilket tar ca 1 timme. Prova med en gaffel och se om köttet släpper.
Ta sedan av folie och lock och tillaga i femton minuter tills en fin gyllene yta uppstår.
Flytta sedan köttet ur grytan och låt vila i folie i 10 minuter.
Servera sedan med potatis eller valfritt tillbehör, sås från grytan samt garnera med persilja.
Ett fantastisk vin till denna sorts kraftiga kötträtter är Org de Rac Organic.
Hoppas det smakar!