Oxfilé Provencale

Les Pious Côtes du Rhône

Art.nr. 246901

Les Pious Côtes du Rhône

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…


90 kr

Du behöver

Oxfilé Provencale

600 g oxfilé
12 färska, medelstora champinjoner
1 kg potatis
8 vitlöksklyftor
50 g smör, rumstempererat
2 tomater
1 skiva vitt bröd
1 kvist persilja
salt och peppar

En rejäl bit ungskörd köttbit kan ibland vara gott som en paus i sommarens grillhysteri. Här kommer en fransk klassiker!

Gör så här:

1. Tag ut köttet i god tid så att det är rumstempererat när det skall anrättas. Sätt ugnen på 225 grader. Skala, skiva och skölj potatisen under kallt rinnande vatten. Skala och pressa vitlöken och blanda hälften av vitlöken med halva mängden smör.
2. Stek potatisen gyllenbrun i det resterande smöret i en stekpanna. Tillsätt resterande mängd vitlök och efterstek tills potatisen är mjuk. Varmhåll på uppläggningsfat.
3. Dela tomaterna, gröp ur dem och blanda tomatköttet med rivet bröd och hackad persilja. Lägg tillbaka blandningen i skalen och toppa med en smörklick. Gratinera i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
4. Salta och peppra köttet och bryn det runt om på i smör i en stekpanna på medelstark värme så att det får fin färg. Efterstek på svag värme ca 15 minuter om köttet ska vara rött inuti, efter ca 20 minuter om det ska vara rosa. Skär svampen i fyra delar och stek den. Tag upp köttet och låt det vila minst 10 minuter.
5. Skiva köttet och lägg det på potatisen. Fördela vitlökssmöret på köttet. Garnera med tomater och svamp.

Till denna klassiska rätt matchar vi ett härligt örtigt vin från Cotes du Rhone, nämligen Les Pious!


Föregående inlägg
Nästa inlägg

Hemgjorda Hamburgare