Kyckling Fricassée med underbar sås

Du behöver

Kyckling Fricassée

4 matskedar osaltat smör
En 2kg kyckling, skuren i 8 serveringsbitar
2 dl skivad selleri
1 dl skivad champinjon
1,2 dl finhackad gul lök
2 msk hackad schalottenlök
2 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
1 tsk kosher salt
¼ Tesked nymalen svartpeppar
1 krm färsk riven muskotnöt

Gör så här:

Smält två matskedar av smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. Arbeta i omgångar och stek kycklingen i pannan i en minut tills den blir fast på utsidan men innan den fått en mörkare brynt färg. Vänd och bryn den andra sidan. Lägg sedan kycklingen på ett fat och stek vidare den resterande mängden kyckling på samma sätt.

Smält det resterande smöret i samma panna och minska värmen till medium låg. Rör i selleri, lök, schalottenlök, champinjon. När allt är täckt av smör så rör i mjöl och låt koka upp i ca 30 sekunder utan att mjölet blir brynt. Tillsätt sedan buljongen gradvis.

Lägg nu tillbaka kycklingen i stekpannan och tillsätt hälften av grädden, salt, svartpeppar, muskot samt cayenne. Skaka pannan så alla kryddor blandas.

Låt sedan såsen sjuda lätt, täck med lock och låt allt sjuda tills kycklingen inte har några rosa partier. Detta tar ca 40 minuter.

Under tiden skölj och koka ris enligt anvisningar på förpackningen (Det går även bra att koka pasta) Sätt även ugnen på 125 °C.

Förflytta sedan kycklingen till en ugnsfast form och håll varm. Tippa sedan kastrullen och skeda bort det ytfett som ligger på ytan.

Vispa sedan ihop äggulor och den resterande grädden i en liten skål, här är det viktigt att pannan inte är för varm, det ska värmas upp inte sjuda eller koka, då skär sig såsen.

Lägg sedan upp ris, kyckling och toppa med såsen!

Till denna härliga rätt vill vi att ett friskt och aromatiskt vin men som samtidigt har en generös frukt. Verus Sauvignon Blanc är en perfekt matchning till maten!

Hoppas det smakar!