Torsk med citrontimjan och en elegant risotto


Villa Blanche Picpoul de Pinet
Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…
Du behöver
Torsk med citrontimjan och en elegant risotto
4 dl Risenta Avorioris
2 små schalottenlökar
0,5 purjolök
12 msk smör
1 dl torrt vitt vin
8–9 dl fiskbuljong
salt & peppar
0,5 dl citrontimjan
4 portionsbitar torsk el Torskfiléer
3 champinjoner, skuren i bitar
100 g sockerärtor
1 stor fänkål
sesamfrön
1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
fiskbuljong
Hacka citrontimjan och strimla sockerärtorna, ställ åt sidan. Hacka schalottenlökarna och purjolöken fint.
Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 23 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på.
Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset känns mjukt. Medan risotton puttrar skär av den trådiga delen av fänkålen och skiva resten grovt. Fräs gyllenbrun i smör tillsammans med svampen, salta och peppra och ställ åt sidan.
Smält smöret i en stekpanna, salta torsken och fräs den lätt på en sida i en minut. Häll sedan på vinet och buljongen så att det precis täcker fisken och sjud på låg värme tills fisken blivit genomgående vit och fast.
När riset är mjukt blanda ner citrontimjan tillsammans med en liten del buljong från fisken och blanda till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar. Lägg upp risotto på tallrikarna, strö över sockerärtorna, placera torsken ovanpå och garnera med fänkål och citrontimjan och sesamfrön.
Till detta recept vill vi ha ett fruktigt vin och Villa Blanche Picpoul de Pinet
Hoppas det smakar!