Nashville Hot Chicken Sandwich
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Skär kycklingbröstet i tunna skivor. Blanda mjöl, paprika, cayennepeppar, salt, svartpeppar, socker och kummin i en plastpåse. Lägg i kycklingen och…
Vita viner som är friska och fruktiga passar till skaldjur, som innehåller umami och sälta. Även rosévin och mousserande viner kan vara en fin matchning till skaldjursrätter. Här kan du botanisera bland viner och eventuella andra drycker i vårt sortiment som passar till skaldjur.
Friska och fruktiga vita viner, rosé eller mousserande passar fint till lättare rätter med färska skaldjur. Eftersom umami inte går ihop med strävhet så är rött vin sällan en lyckad kombination, och inte heller vitt vin med fatkaraktär.
Till hummer, kräftor och krabba kan du gärna välja ett vin med lätt sötma, för att på så sätt matcha det inslag av sötma som finns hos denna typ av skaldjur.
Till skaldjurssoppa eller tillagade skaldjursrätter med exempelvis grillade, friterade eller ugnsgratinerade skaldjur kan du även välja bland vita viner med lätt fatkaraktär. Lätt fatkaraktär kan också fungera fint när tillbehören är smakrika eller har smörig/krämig konsistens.
Oljerika rätter som friterade skaldjur med mousserande vin är också en fin kombo.
Men passar då verkligen aldrig rött vin till en skaldjursrätt? Jo. Ett exempel är till mustigare skaldjursrätter med tillbehör som pasta och sås. Se viner som passar till pasta.
VISSTE du att ostron och musslor per definition inte är skaldjur? I matsammanhang är det vanligt att de inkluderas bland skaldjuren eftersom de både till hur de smakar, tillagas och serveras påminner om skaldjur. (Mollusker låter ju kanske inte heller lika aptitligt.)
För mer inspiration se Vin & vänners receptsamling, där du alltid får tips på en dryck som passar till. Du kan dessutom få nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg och ta del av exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Du som vill fördjupa dig kan lära dig mer om bland annat grundsmaker, konsistens och aromer i Systembolagets smakskola.
Smaklig måltid!
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Skär kycklingbröstet i tunna skivor. Blanda mjöl, paprika, cayennepeppar, salt, svartpeppar, socker och kummin i en plastpåse. Lägg i kycklingen och…
För ett tag sedan så översvämmades nätet av den virala Tiktok trenden ”Butter boards” och det är inte konstigt för det är ett väldigt trevligt sätt att äta på och…
Smält 2 msk smör i en medelstor kastrul på medelvärme. Fräs lök och selleri tills de är mjuka. Tillsätt broccoli och buljong, täck över och låt sjuda i 10 minuter.…
Gör så här: Hetta upp 1 tsk olivolja i en non-stick stekpanna på låg-medelvärme. Tillsätt ströbrödet och stek under konstant omrörning tills de börjar bli gyllene. Tillsätt ytterligare 1 tsk…
I januari är ibland plånboken lite tunnare så här kommer ett bra budgetrecept som smakar mer än det kostar. Gör så här: Värm ugnen till 220 ° (200° för varmluft)…
Spaghetti Vongole är otroligt lätt att laga men så fantastiskt gott. Nyckel är att ha bra ingredienser så blommar rättens rena smaker verkligen ut! Gör så här: Koka spaghettin i…
Här kommer tre goda röror som är jättegoda att bre på ett par salta crostinis. Tillsammans med bubbelburk så har ni perfekt plockmat till gästerna! Hemlagad Tapenad Gör så här:…
Gör så här: Blanda färs, panko, parmesan, salladslök,vitlök och ägg i en stor skål. Pressa ur överflödigt vatten ur zucchinin och tillsätt till skålen. Krydda generöst med salt och peppar.…
Gör så här: Värm ugnen till 180° samt fetta in en stor ugnsform. Använd en kniv eller mandolin för att skiva potais och zucchini till tunna skivor. Skär löken fint.…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.