Hälsosam hemlagad 15-bönssoppa
Denna hemlagade 15-bönssoppa är fylld med näring och smak. En mix av bönor, grönsaker och örter gör den både mättande och hälsosam. Perfekt att laga i stora satser och frysa in!
Vita viner som är friska och fruktiga passar till skaldjur, som innehåller umami och sälta. Även rosévin och mousserande viner kan vara en fin matchning till skaldjursrätter. Här kan du botanisera bland viner och eventuella andra drycker i vårt sortiment som passar till skaldjur.
Friska och fruktiga vita viner, rosé eller mousserande passar fint till lättare rätter med färska skaldjur. Eftersom umami inte går ihop med strävhet så är rött vin sällan en lyckad kombination, och inte heller vitt vin med fatkaraktär.
Till hummer, kräftor och krabba kan du gärna välja ett vin med lätt sötma, för att på så sätt matcha det inslag av sötma som finns hos denna typ av skaldjur.
Till skaldjurssoppa eller tillagade skaldjursrätter med exempelvis grillade, friterade eller ugnsgratinerade skaldjur kan du även välja bland vita viner med lätt fatkaraktär. Lätt fatkaraktär kan också fungera fint när tillbehören är smakrika eller har smörig/krämig konsistens.
Oljerika rätter som friterade skaldjur med mousserande vin är också en fin kombo.
Men passar då verkligen aldrig rött vin till en skaldjursrätt? Jo. Ett exempel är till mustigare skaldjursrätter med tillbehör som pasta och sås. Se viner som passar till pasta.
VISSTE du att ostron och musslor per definition inte är skaldjur? I matsammanhang är det vanligt att de inkluderas bland skaldjuren eftersom de både till hur de smakar, tillagas och serveras påminner om skaldjur. (Mollusker låter ju kanske inte heller lika aptitligt.)
För mer inspiration se Vin & vänners receptsamling, där du alltid får tips på en dryck som passar till. Du kan dessutom få nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg och ta del av exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Du som vill fördjupa dig kan lära dig mer om bland annat grundsmaker, konsistens och aromer i Systembolagets smakskola.
Smaklig måltid!
Denna hemlagade 15-bönssoppa är fylld med näring och smak. En mix av bönor, grönsaker och örter gör den både mättande och hälsosam. Perfekt att laga i stora satser och frysa in!
Thai Yum Mama Salad är en smakrik thailändsk nudelsallad med en perfekt balans mellan sälta, syra och hetta. Kombinationen av saftiga räkor, smakrik färs, fräscha grönsaker och en kryddig dressing gör den till en riktig smakexplosion!
Instruktioner Förbered paneringen: Mixa finhackade pecannötter med panko, rökt paprikapulver, vitlökspulver, salt och peppar i en skål. Panera kycklingen: Häll mjölet i en skål. Vispa äggen i en annan skål.…
En smakrik och krämig rätt med saftig kyckling, krispigt bacon och en härlig street corn-sås med lite hetta. Perfekt att servera med ris, potatis eller ett gott bröd!
Krispiga panini-bröd toppade med vitlöksstekta räkor, smält mozzarella och tomater. Perfekt som förrätt eller snabb middag!
Kall inkokt lax är en klassisk svensk rätt som är både elegant och enkel att tillaga. Den milda smaken av laxen kombineras perfekt med färskpotatis och en krämig dill- och…
Flygande Jacob är en klassisk svensk gratäng med unika smakdimensioner: den krämiga såsen, sötman från bananerna, sältan från baconet och knaprigheten från jordnötterna. Serverad med ris är detta en riktig…
Isterband med dillstuvad potatis är en klassisk svensk husmanskost som kombinerar de syrliga och smakrika korvarna med den krämiga och dilliga stuvningen. Tillsammans med de sötsyrliga rödbetorna blir det en…
Asiatiska marinader är hemligheten bakom många av de fantastiska rätter vi älskar. De är smakrika, aromatiska och lätta att använda. Här presenterar vi 10 populära marinader från olika delar av…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.