Partycanapéer med blinis & laxröra
Fluffiga små blinier toppade med en krämig laxröra, smaksatt med citron och dill, är en klassisk och elegant aptitretare på buffén eller minglet. Den salta och syrliga laxröran harmonierar perfekt…
Vita viner som är friska och fruktiga passar till skaldjur, som innehåller umami och sälta. Även rosévin och mousserande viner kan vara en fin matchning till skaldjursrätter. Här kan du botanisera bland viner och eventuella andra drycker i vårt sortiment som passar till skaldjur.
Friska och fruktiga vita viner, rosé eller mousserande passar fint till lättare rätter med färska skaldjur. Eftersom umami inte går ihop med strävhet så är rött vin sällan en lyckad kombination, och inte heller vitt vin med fatkaraktär.
Till hummer, kräftor och krabba kan du gärna välja ett vin med lätt sötma, för att på så sätt matcha det inslag av sötma som finns hos denna typ av skaldjur.
Till skaldjurssoppa eller tillagade skaldjursrätter med exempelvis grillade, friterade eller ugnsgratinerade skaldjur kan du även välja bland vita viner med lätt fatkaraktär. Lätt fatkaraktär kan också fungera fint när tillbehören är smakrika eller har smörig/krämig konsistens.
Oljerika rätter som friterade skaldjur med mousserande vin är också en fin kombo.
Men passar då verkligen aldrig rött vin till en skaldjursrätt? Jo. Ett exempel är till mustigare skaldjursrätter med tillbehör som pasta och sås. Se viner som passar till pasta.
VISSTE du att ostron och musslor per definition inte är skaldjur? I matsammanhang är det vanligt att de inkluderas bland skaldjuren eftersom de både till hur de smakar, tillagas och serveras påminner om skaldjur. (Mollusker låter ju kanske inte heller lika aptitligt.)
För mer inspiration se Vin & vänners receptsamling, där du alltid får tips på en dryck som passar till. Du kan dessutom få nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg och ta del av exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Du som vill fördjupa dig kan lära dig mer om bland annat grundsmaker, konsistens och aromer i Systembolagets smakskola.
Smaklig måltid!
Fluffiga små blinier toppade med en krämig laxröra, smaksatt med citron och dill, är en klassisk och elegant aptitretare på buffén eller minglet. Den salta och syrliga laxröran harmonierar perfekt…
En värmande, aromatisk indonesisk laksa med tigerräkor, böngroddar och krispig schalottenlök, serverad med Chardonnayburk från Vinia – ungdomligt friskt och fruktigt vin i smart burk.
Hälleflundra med hasselnötscrust och rostad paprikasås, serverad med shiitakesvamp, sparris och blomkål, matchas perfekt med Vinia’s Chardonnayburk — ungdomlig, frisk och fruktig.
En fluffig, grönsaksfylld frittata med zucchini och rostade körsbärstomater, toppad med ost och serverad med Vinia’s Côtes du Rhône Villages Séguret Dentelles.
Smakrik ramen med kycklingköttbullar, perfekt kokt ägg, udon-nudlar och fräscha tillbehör. Serveras med LXRY Sparkling – ett bubbel som balanserar hettan och umamin.
Panerad kyckling med färskpotatis och krämig gurk- och löksallad är en riktig husmansfavorit. När den serveras med Byron Bay Sauvignon Blanc blir det en fräsch och elegant måltid med australisk twist.
Feta i filodeg med honung och pistagenötter – en frasig och elegant förrätt där det söta möter det salta, perfekt ackompanjerad av LXRY Sparkling från Australien.
En härligt fräsch räksallad med mango, lime och koriander som möter den ungdomliga fruktigheten i LXRY Sparkling. En rätt som för tankarna till varma kvällar och lätta skratt.
Fisktacos med grillad fisk, mango- och avokadosalsa samt chipotledressing – en smakrik och fräsch rätt som passar utmärkt med ett glas svalt vitt vin.
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.