Viner som passar till ost

Fruktiga viner passar till ost, det kan vara rött såväl som vitt och även mousserande kan vara en god matchning. Vilket vin som passar till osten beror på typen av ost – om den utmärks av sälta, syra, umami, eller krämighet och så vidare. Här kan du botanisera bland viner och eventuella andra drycker i vårt sortiment som passar till ost.

Vin till olika typer av ost

Färskost (ex. mozzarella, feta)

Hårdost (ex. cheddar, parmesan, gruyère, manchego)

  • Fylligt och smakrikt vitt vin
  • Kryddigt och mustigt rött vin 
  • Fruktigt och smakrikt rött vin.

Smakrika hårdostar fungerar i allmänhet finast med smakrika rödviner.

Vitmögelost (ex. brie, camembert)

  • Mjukt och bärigt rött vin
  • Friskt och fruktigt vitt vin.

Till särskilt smakrika vitmögelostar (ex. brie de meaux):

  • Druvigt och blommigt vitt vin
  • Fylligt och smakrikt vitt vin.

Grön- och blåmögelost (ex. gorgonzola, stilton, roquefort) 

  • Sött vitt vin
  • Sött rött vin.

Kittost (ex. taleggio, morbier, port salut)

  • Druvigt och blommigt vitt vin.

Getost (ex. brique chèvre, caprino)

Vill du lära dig mer? Ett tips är att börja med Systembolagets smakskola som bland annat går igenom grundsmaker, konsistens och aromer.

Vill du ha mer inspiration? Kika bland Vin & vänners recept, där du alltid får tips på en dryck som passar till. Du kan dessutom få nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg och ta del av exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Smaklig måltid! 

Recept som passar till ost

Renskavsgryta

Renskavsgryta är en klassiker bland vår älskade husmanskost. Det är enkel och billig mat som även går att variera efter sässong. I med lite kantareller på sommaren eller hösten. Eller…

  30 min, 4

Kroppkakor

Kroppkakor är en svensk klassiker och som med alla annan husmanskost så går det utmärkt att dricka vin till. Gör så här: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Pressa…

  40 min, 4

Pollo con crema

Krydda generöst kycklingbröstet med salt, spiskummin, chilipulver och peppar. Lägg mjöl på en platt tallrik, mjöla kycklingen på alla sidor och skaka av överskottet. I en stekpanna, värm två matskedar…

  35 min, 4