Chinon Fabien Demois (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur

I Chézelet, en by vilken ligger i kommunen Cravant-Les-Côteaux i centrala Loire, gör vinmakaren Fabien Demois härligt fruktiga, druv- och ursprungstypiska Chinonviner.

Fabien Demois är den femte generationen vinmakare som brukar egendomen. Historia tillsammans med tradition är lika viktigt som respekt för naturen och miljön.

Fabien Demois brukar 24 hektar vinodlingar och har även ca 25 hektar ängsmark med gott om får som även hjälper till att beta ogräs i vingården. Vinodlingarnas söderlägen sträcker ut sig över alluviala jordar i närheten av floden Vienne och består till stora delar av lerjordar.

Noggrant planterade buskar, träd i kombination med ekologisk gödsel samt bearbetning av jorden, enligt biodynamiska principer, upprätthåller en god hälsa i ekosystemet vilket bidrar till en balans och harmoni i naturen.

De flesta vinrankor har en ålder på 30–40 år men det finns även vinrankor som är 60 år gamla. Varje del av vingården vinifieras separat för att behålla sina speciella karaktärer.

Fabien Demois är ekologiskt certifierad sedan 2013 och är i sluttampen av sin demetercertifiering.

I Chinon regerar druvan Cabernet Franc och ger härligt fylliga viner med elegant tanninstruktur. Många minns de gröna toner som ibland Cabernet Franc kan få men så är inte fallet hos Vignonble Demois.

Vi frågade Fabien om hans syn på druvmognad för Cabernet Franc i Chinon och om de gröna toner som druvan ibland uppvisar.

”Under de femton år jag har odlat Cabernet Franc så har jag provat bären tre till fyra gånger innan skörd för att hitta det bästa datumet för skörd. En stor del av skörden utförs sedan för hand för att få så bra sortering av druvor som möjligt.

Gravitation är central i vinifieringsprocessen med lätt extraktion och varsam hantering av druvjuicen som lagras till 100 % i betongtank. Då vädret idag är varmare med varma september- och oktobermånader så tillåts druvorna mogna väl, grön paprika är sedan länge borta ur dess karaktär”

Vinfikationen för Chinon Fabien Demois utfördes i betongtankar och med en malolaktisk jäsning. Hela druvor macererade i 8–10 dagar vid en temperatur om 22–24°C.

Efter betongtankslagring får vinet vila i ståltankar.

Producent Fabien Demois Land Frankrike Region Chinon
Årgång 2018 Typ Rött Storlek 750 ml Alkohol 13 %
Druva 100 % Cabernet Franc Art. nr. 275901
Lagring 100% betongtank
119 kr
Hitta vinet på ditt närmaste systembolag

Hitta Chinon Fabien Demois på ditt närmsta systembolag.

Mitt närmaste systembolag
  • FYND!
    Pepprigt, köttigt, blåbärsfruktigt. Rustikt, fruktigt och gott. Solklart fynd!
    Allt om vin, Nr3 2020
  • 5 av 5
    Glatt återseende av en habil chinon. Saftig och uppfriskande cabernet franc som bjuder på adressens karaktär utan överdrivna grön paprika-toner. Ett vin du med gott samvete kan bunkra upp med i kylen, redo att plockas fram en timme innan servering. Givet ihop med fredagsmysplocket innan middagen.
    Dagens Nyheter, 27 feb 2020