Fläskfilégryta med gräddig svampsås
Gör så här: Krydda fläskfilén med salt och svartpeppar. Stek fläskfilén i smör på hög värme i ca 2-3 minuter på varje sida tills den är gyllenbrun. Ta upp den…
Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur
I Chézelet, en by vilken ligger i kommunen Cravant-Les-Côteaux i centrala Loire, gör vinmakaren Fabien Demois härligt fruktiga, druv- och ursprungstypiska Chinonviner.
Fabien Demois är den femte generationen vinmakare som brukar egendomen. Historia tillsammans med tradition är lika viktigt som respekt för naturen och miljön.
Fabien Demois brukar 24 hektar vinodlingar och har även ca 25 hektar ängsmark med gott om får som även hjälper till att beta ogräs i vingården. Vinodlingarnas söderlägen sträcker ut sig över alluviala jordar i närheten av floden Vienne och består till stora delar av lerjordar.
Noggrant planterade buskar, träd i kombination med ekologisk gödsel samt bearbetning av jorden, enligt biodynamiska principer, upprätthåller en god hälsa i ekosystemet vilket bidrar till en balans och harmoni i naturen.
De flesta vinrankor har en ålder på 30–40 år men det finns även vinrankor som är 60 år gamla. Varje del av vingården vinifieras separat för att behålla sina speciella karaktärer.
Fabien Demois är ekologiskt certifierad sedan 2013 och är i sluttampen av sin demetercertifiering.
I Chinon regerar druvan Cabernet Franc och ger härligt fylliga viner med elegant tanninstruktur. Många minns de gröna toner som ibland Cabernet Franc kan få men så är inte fallet hos Vignonble Demois.
Vi frågade Fabien om hans syn på druvmognad för Cabernet Franc i Chinon och om de gröna toner som druvan ibland uppvisar.
”Under de femton år jag har odlat Cabernet Franc så har jag provat bären tre till fyra gånger innan skörd för att hitta det bästa datumet för skörd. En stor del av skörden utförs sedan för hand för att få så bra sortering av druvor som möjligt.
Gravitation är central i vinifieringsprocessen med lätt extraktion och varsam hantering av druvjuicen som lagras till 100 % i betongtank. Då vädret idag är varmare med varma september- och oktobermånader så tillåts druvorna mogna väl, grön paprika är sedan länge borta ur dess karaktär”
Vinfikationen för Chinon Fabien Demois utfördes i betongtankar och med en malolaktisk jäsning. Hela druvor macererade i 8–10 dagar vid en temperatur om 22–24°C.
Efter betongtankslagring får vinet vila i ståltankar.
Producent Fabien Demois | Land Frankrike | Region Chinon | |
Årgång 2022 | Typ Rött | Storlek 750 ml | Alkohol 13 % |
Druva 100 % Cabernet Franc | Smakstil Fruktigt & Smakrikt | Art. nr. 275901 | |
Lagring 100% betongtank |
Gör så här: Krydda fläskfilén med salt och svartpeppar. Stek fläskfilén i smör på hög värme i ca 2-3 minuter på varje sida tills den är gyllenbrun. Ta upp den…
April månad är en tid då det skojas friskt om fiskar och barnen springer runt och letar chokladkaniner! Men det är även en tid då många vinodlare upplever sömnlösa nätter…
Polenta är både gott och mättade och kan med fördel användas som ett alternativ till pasta, ris eller potatis. Gör så här: Koka upp vattnet i en stor kastrull med…
Denna gryta är en klassisk husmanskosträtt i Montenegro där kalvkött används, det går även att laga den med kyckling. Gör så här: Sätt ugnen på 200 ° Lägg kalvfilén i…
Kroppkakor är en svensk klassiker och som med alla annan husmanskost så går det utmärkt att dricka vin till. Gör så här: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Pressa…
Gör så här: Hacka lök och vitlök och stek den mjuk och glansig i olja tillsammans med ingefära. Häll på krossade tomater, socker och alla kryddor. Låt såsen puttra, gärna…
En tarte flambée är en fantastisk rätt som funkar utmärkt att bjuda på som snittar, eller som huvudrätt. Gör så här: Sätt ugnen på 220° (200° för varmluft) Skär pumpan…
Hej Fabien. Hur länge har du drivit Domaine Fabien Demois Jag tog över driften år 2008 men har arbetat heltid sedan 2005 tillsammans med min mor som då drev…
Gillar ni korvar av alla dess slag men är fast i föreställningen att de bäst avnjutes tillsammans med öl? Faktum är att en lång rad viner passar utmärkt att matcha…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.