Fabien Demois

I Chézelet, en by vilken ligger i kommunen Cravant-Les-Côteaux i centrala Loire, gör vinmakaren Fabien Demois härligt fruktiga, druv- och ursprungstypiska Chinonviner.

Fabien Demois är den femte generationen vinmakare som brukar egendomen. Historia tillsammans med tradition är lika viktigt som respekt för naturen och miljön.

Fabien Demois brukar 24 hektar vinodlingar och har även ca 25 hektar ängsmark med gott om får som även hjälper till att beta ogräs i vingården. Vinodlingarnas söderlägen sträcker ut sig över alluviala jordar i närheten av floden Vienne och består till stora delar av lerjordar.

Noggrant planterade buskar, träd i kombination med ekologisk gödsel samt bearbetning av jorden, enligt biodynamiska principer, upprätthåller en god hälsa i ekosystemet vilket bidrar till en balans och harmoni i naturen.

De flesta vinrankor har en ålder på 30–40 år men det finns även vinrankor som är 60 år gamla. Varje del av vingården vinifieras separat för att behålla sina speciella karaktärer.

Fabien Demois är ekologiskt certifierad sedan 2013 och är i sluttampen av sin demetercertifiering.

I Chinon regerar druvan Cabernet Franc och ger härligt fylliga viner med elegant tanninstruktur. Många minns de gröna toner som ibland Cabernet Franc kan få men så är inte fallet hos Vignonble Demois.

Vi frågade Fabien om hans syn på druvmognad för Cabernet Franc i Chinon och om de gröna toner som druvan ibland uppvisar.

”Under de femton år jag har odlat Cabernet Franc så har jag provat bären tre till fyra gånger innan skörd för att hitta det bästa datumet för skörd. En stor del av skörden utförs sedan för hand för att få så bra sortering av druvor som möjligt.

Läs mer om vinet via denna länk.