Såsen och tillbehören påverkar vilket vin som passar till pasta. Vi tipsar om bra tumregler, och vilka vintyper som passar till feta respektive tomatbaserade pastarätter. Botanisera också bland viner och eventuella andra drycker i vårt sortiment som passar till pasta.
Valet av vin till pasta styrs av vilken sås och vilka tillbehör pastarätten består av, och hur lätt eller kraftig den är. Några tumregler för att kombinera mat och vin:
Matcha smakerna.
Smakrik mat kräver smakrikt vin, gärna fruktigt.
Lättare rätter går ihop med lättare viner.
Söt mat kombineras med ännu sötare viner.
Stark mat kombineras med mjukare, gärna bäriga och söta viner. Undvik sträva (tanninrika) viner.
Syrlig och salt mat behöver mötas av ett vin med syrlighet.
Fet mat fungerar med sträva viner, liksom lite syrliga viner.
Vin till feta pastarätter
Till feta pastarätter där såsen är gräddig och ost eller örter ingår passar:
Fylliga såser med färsk basilika kan också kombineras med:
Fruktigt och smakrikt rött vin
Mjukt och bärigt rött vin.
Kika bland Vin & vänners recept för mer inspiration. Där får du alltid tips på en dryck att matcha maten med. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du dessutom nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg tillsammans med exklusiva erbjudanden.
Vill du lära dig mer om grundsmaker, aromer och konsistenser? Ett tips är att börja med Systembolagets smakskola.
Szegediner Gulasch är en smakrik och mustig ungersk-österrikisk gryta där fläskkött långkokas med surkål, paprika och kummin. Kombinationen av syra, kryddighet och mustighet gör den till en riktig favorit i…
Maultaschen är en traditionell rätt från Schwaben i södra Tyskland. Dessa stora fyllda dumplings liknar ravioli och innehåller en smakrik blandning av kött, spenat och kryddor. De kan serveras i buljong, smörstekt eller gratinerade.
En härlig variant på den klassiska belgiska rätten Moules Frites där vi ersätter vitt vin med weissbier. Ölet ger musslorna en fyllig smak med toner av banan, kryddnejlika och en mild syra. Perfekt att servera med krispiga hemmagjorda pommes frites och en krämig aioli.
En klassisk italiensk rätt med krispigt panerad aubergine, rik tomatsås och smält mozzarella, serverad med al dente spaghetti. Perfekt för en smakrik middag med en balanserad rödvinspartner.
En smakrik och krämig rätt med saftig kyckling, krispigt bacon och en härlig street corn-sås med lite hetta. Perfekt att servera med ris, potatis eller ett gott bröd!
Instruktioner Förbered köttbullarna: Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i 5 minuter. Tillsätt färs, ägg, salt, peppar, oregano, vitlökspulver och parmesan. Blanda väl och forma 12…
Ät en klassiskt tysk lunch som kombinerar det bästa av rustika smaker och autentisk tysk matkultur. Dessa Hot Dogs med Bratwurst, surkål och cornichons är enkla att laga men otroligt…
Käsespätzle är en klassisk tysk comfort food som ofta kallas “tysk mac and cheese”. De hemlagade spätzlen blir möra och fylliga, medan den krämiga osten och den söta, krispiga löken…
50 min, 4
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.