Partycanapéer med blinis & laxröra
Fluffiga små blinier toppade med en krämig laxröra, smaksatt med citron och dill, är en klassisk och elegant aptitretare på buffén eller minglet. Den salta och syrliga laxröran harmonierar perfekt…
Lätta viner passar till lätta rätter som sallader. Fokusera på ingredienserna och dressingen när du ska matcha sallad med vin. Här kan du botanisera bland viner och eventuella andra drycker i vårt sortiment som passar till sallad.
– Möt syra med syra.
Salladsdressingar som innehåller syra i form av exempelvis ättika och vinäger bör mötas av vin med minst lika mycket syra.
– Möt fett med fylligt.
Sallader med krämig dressing eller ost och nötter bör mötas av fylligt vitt vin, gärna med fatkaraktär.
– Möt sött med sött.
Sallader med söta ingredienser som frukt eller honung bör mötas med vin med lite sötma; halvtorrt vitt eller ett fruktigt och smakrikt rosévin kan fungera fint.
Beskan i salladsblad krockar med strävheten hos rödvin, och konsekvensen kan bli en metallisk smak hos vinet. Detta kan du komma förbi med hjälp av en rödvinsvinägrett till salladen som fungerar som smakbrygga. Kom ihåg att välja ett rött vin med syra att servera till, för att möta vinägrettens syra.
Olivolja och salt dämpar beskan i salladen samtidigt som vinet upplevs mindre strävt.
Tillbehören är avgörande, men genom att välja rätt grönsaker kan du få en lenare sallad i grunden som fungerar bättre med rött vin. Välj en mild salladssort och löksort, håll dig till söta små tomater, addera gärna len avokado och om du använder gurka – skala bort skalet för att bli kvitt dess bitterämnen.
Vin & vänners receptsamling bjuder på mer inspiration, med varje recept följer tips på en dryck att kombinera med. Du kan dessutom få nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg och ta del av exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Ett tips för dig som vill fördjupa dig är Systembolagets smakskola om bland annat grundsmaker, aromer och konsistenser.
Smaklig måltid!
Fluffiga små blinier toppade med en krämig laxröra, smaksatt med citron och dill, är en klassisk och elegant aptitretare på buffén eller minglet. Den salta och syrliga laxröran harmonierar perfekt…
En värmande, aromatisk indonesisk laksa med tigerräkor, böngroddar och krispig schalottenlök, serverad med Chardonnayburk från Vinia – ungdomligt friskt och fruktigt vin i smart burk.
Hälleflundra med hasselnötscrust och rostad paprikasås, serverad med shiitakesvamp, sparris och blomkål, matchas perfekt med Vinia’s Chardonnayburk — ungdomlig, frisk och fruktig.
En fluffig, grönsaksfylld frittata med zucchini och rostade körsbärstomater, toppad med ost och serverad med Vinia’s Côtes du Rhône Villages Séguret Dentelles.
Smakrik ramen med kycklingköttbullar, perfekt kokt ägg, udon-nudlar och fräscha tillbehör. Serveras med LXRY Sparkling – ett bubbel som balanserar hettan och umamin.
Panerad kyckling med färskpotatis och krämig gurk- och löksallad är en riktig husmansfavorit. När den serveras med Byron Bay Sauvignon Blanc blir det en fräsch och elegant måltid med australisk twist.
Feta i filodeg med honung och pistagenötter – en frasig och elegant förrätt där det söta möter det salta, perfekt ackompanjerad av LXRY Sparkling från Australien.
En härligt fräsch räksallad med mango, lime och koriander som möter den ungdomliga fruktigheten i LXRY Sparkling. En rätt som för tankarna till varma kvällar och lätta skratt.
Fisktacos med grillad fisk, mango- och avokadosalsa samt chipotledressing – en smakrik och fräsch rätt som passar utmärkt med ett glas svalt vitt vin.
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.