Galetter med rökt lax
Börja med att skala en stor potatis som ni sedan river med ett rivjärn. Lägg potatisen i en kökshandduk och vrid ur all vätska som ni kasserar. Tillsätt olja i…
Lätta viner passar till lätta rätter som sallader. Fokusera på ingredienserna och dressingen när du ska matcha sallad med vin. Här kan du botanisera bland viner och eventuella andra drycker i vårt sortiment som passar till sallad.
– Möt syra med syra.
Salladsdressingar som innehåller syra i form av exempelvis ättika och vinäger bör mötas av vin med minst lika mycket syra.
– Möt fett med fylligt.
Sallader med krämig dressing eller ost och nötter bör mötas av fylligt vitt vin, gärna med fatkaraktär.
– Möt sött med sött.
Sallader med söta ingredienser som frukt eller honung bör mötas med vin med lite sötma; halvtorrt vitt eller ett fruktigt och smakrikt rosévin kan fungera fint.
Beskan i salladsblad krockar med strävheten hos rödvin, och konsekvensen kan bli en metallisk smak hos vinet. Detta kan du komma förbi med hjälp av en rödvinsvinägrett till salladen som fungerar som smakbrygga. Kom ihåg att välja ett rött vin med syra att servera till, för att möta vinägrettens syra.
Olivolja och salt dämpar beskan i salladen samtidigt som vinet upplevs mindre strävt.
Tillbehören är avgörande, men genom att välja rätt grönsaker kan du få en lenare sallad i grunden som fungerar bättre med rött vin. Välj en mild salladssort och löksort, håll dig till söta små tomater, addera gärna len avokado och om du använder gurka – skala bort skalet för att bli kvitt dess bitterämnen.
Vin & vänners receptsamling bjuder på mer inspiration, med varje recept följer tips på en dryck att kombinera med. Du kan dessutom få nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg och ta del av exklusiva erbjudanden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Ett tips för dig som vill fördjupa dig är Systembolagets smakskola om bland annat grundsmaker, aromer och konsistenser.
Smaklig måltid!
Börja med att skala en stor potatis som ni sedan river med ett rivjärn. Lägg potatisen i en kökshandduk och vrid ur all vätska som ni kasserar. Tillsätt olja i…
Våra vänner på www.vegomagasinet.se gav oss ett nytt vegorecept som är underbart gott. Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj dem under kallt vatten.Tärna tofun och vänd i majsstärkelse så…
Lägg broccolin i en ångkorg över en liten kastrull med vatten. Låt koka upp; täck och ångkoka i 3-4 minuter (tills de är knapriga). Grovhacka broccolin och ställ åt sidan.…
Gör så här: Lägg strimlad vitkål och skivad lök i en stor icke-metallisk skål och strö över 1 msk salt. Blanda och låt stå i 2 timmar. Häll av och…
Gör så här: Skiva en zucchini till 6 mm tjocka mynt. Skiva de återstående 2 zucchini på tvären i 5 cm långa stycken; tryck på varje stycke med handen (och…
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser minus kyckling och ananas i en skål. Lägg i den tärnade kycklingen i en återförslutningsbar fryspåse och häll i marinaden, spara 1/4 av…
Gör så här: Tillsätt kyckling, lök, salt, socker och MSG i en stor gryta. Fyll på med tillräckligt med vatten för att täcka alla ingredienser och låt koka upp och…
Muskot och saffran lyfter upp kronärtskockans delikata och nötiga smaker i detta recept. Färsk kronärtskocka är bäst men det går även bra med kronärtskocka på burk, men pressa ur allt…
Citronpasta är en otroligt läcker och välsmakande pastarätt som passar utmärkt under sommaren. Det är gott och mättande men känns samtidigt fräscht och lätt. Gör så här: Koka upp en…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.