Veckans druva – Picuepoul Blanc
Picuepoul Blanc är en druvsort för vitt vin som kommer från Languedoc-regionen i södra Frankrike. Den är känd för sin höga syrahalt och fräscha, citrusartade smakprofil. Trots att Picuepoul Blanc…
Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral
I utkanten av medelhavet, längs med sjön Etang de Thau, täcker vinområdet som kallas ”Marine” en yta på 1400 hektar. Bredvid de gamla romerska hamnarna Sète och Agde, är Languedoc – Picpoul de Pinet AOP ett av de äldsta vingårdsområdena och den största vitvinsregionen i Languedoc.
Den berömda romeska vägen ”Via Domitia” delar upp området i två större terroir: ett område som växlar Garrigue och tallskog med lite marimt inflytande, vilket gör området både varmt och vått. I söder finns ett mer homogent område, helt täckt av vingårdar, som öppnar sig mot havet. Dess klimat präglas av havsbris och dimma och vars marina inflytande är viktigt då det kontrollerar de dagliga temperaturfluktuationerna samt håller nätterna svala även om det är mycket varmt på dagen.
Den sent mogna druvsorten Piquepoul har funnits i denna region sedan urminnes tider. Oftast vitt men det finns även gråa och svarta versioner av druvsorten.
VDQS-märket ”Picpoul de Pinet” erkändes 1954 innan det blev Coteaux du Languedoc AOC år 1985.
”Picpoul de Pinet” är en ”enda enhet” inom hierarkin av Languedoc Crus. Picpoul de Pinet erkänns nu som en hierarkisk AOC i Languedoc.
Vinet Picpoul de Pinet Villa Blanc kommer från en sandig och stenig grusjord med skifferlera och kalksten. Druvorna skördades nattetid i september och oktober. Musten fick ligga med skalkontakt i ett par timmar innan pressning därefter en månads jäsning vid 16 °C. Ingen malolaktisk jäsning. Vinet lagrades därefter i tre månader på ståltankar tillsammans med sin jästfällning.
Vinet är fruktigt med en ungdomlig doft med inslag av kiwi, gröna äpplen, honungsmelon, bivax, lime och mineral.
Sockerhalt 3g/l
Producent Calmel & Joseph | Land Frankrike | Region AOP Picpoul de Pinet | |
Årgång 2021 | Typ Vitt | Storlek 750 ml | Alkohol 12,5 % |
Druva 100 % Picuepoul blanc | Smakstil Friskt & Fruktigt | Art. nr. 258801 | |
Lagring Vinet lagrades därefter i tre månader på ståltankar tillsammans med sin jästfällning. |
Picuepoul Blanc är en druvsort för vitt vin som kommer från Languedoc-regionen i södra Frankrike. Den är känd för sin höga syrahalt och fräscha, citrusartade smakprofil. Trots att Picuepoul Blanc…
Steg 1: Skär blomkålen i små bitar. Steg 2: Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och fräs i 5 minuter eller tills…
Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Mosa potatisen medan den fortfarande är varm. Tillsätt vetemjöl, ägg och salt till potatismoset och knåda tills en jämn…
En tarte flambée är en fantastisk rätt som funkar utmärkt att bjuda på som snittar, eller som huvudrätt. Gör så här: Sätt ugnen på 220° (200° för varmluft) Skär pumpan…
Denna rätt går att laga årets runt men blir lite extra smakrik nu under hösten då vi har tillgång till färska kantareller. Gör så här: Koka pastan, häll av och…
Denna härliga soppa blir en ljuvligt smakrik förrätt eller en huvudrätt och passar utmärkt att servera gäster efter en promenad i sensommarens svampskog. Gör så här: Skär korven i bitar.…
Kronärtskockor är i säsong och ett krispigt vin matchar underbart dess nötiga och umamirika karaktär. Gör så här: Börja med att trimma kronärtskockan. Skär bort det tjockare lagret av botten…
Tortellini är en snabblagad och god pasta som de flesta gillar. Gör så här: Skär skinkan i små kuber och riv parmesanosten. Koka upp vatten och salta generöst. Koka tortellinin…
Muskot och saffran lyfter upp kronärtskockans delikata och nötiga smaker i detta recept. Färsk kronärtskocka är bäst men det går även bra med kronärtskocka på burk, men pressa ur allt…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.