Recept för Pizza med Burrata, Rökt Lax och Mozzarella

Villa Blanche Picpoul de Pinet

Art.nr. 258801

Villa Blanche Picpoul de Pinet

 • Sötma
 • Fyllighet
 • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…


Du behöver

Pizzan

Napolitansk pizzadeg, förberedd som ovan
150 g rökt lax
1 burrata, dränerad
125 g riven mozzarella
Olivolja
Färsk dill
Nymald svartpeppar
Citronzest (valfritt)

En perfekt pizza för gourmetälskaren börjar med en grund av napolitansk pizzadeg, vars långa jäsningstid låter smakerna utvecklas fullt ut. Receptet på en pizza med burrata och rökt lax framhäver en rik sammanflätning av texturer och smakprofiler, perfekt för en lyxig middag eller en sofistikerad brunch. Burratan, med sin krämiga kärna, blir hjärtat i denna skapelse, medan den rökta laxen tillför en subtil rökighet och den rivna mozzarellan ger en härligt smält konsistens som komplement.

Detta recept, som är lika vackert att titta på som det är delikat att smaka, erbjuder en unik twist på den traditionella pizzan och är en stjärna i måltiden. Med färsk dill och nymald svartpeppar avslutas rätten med en aromatisk touch, medan citronzesten erbjuder en uppfriskande zest som lyfter fram de rika ostarternas och laxens smaker.

För att läsa mer om hur man skapar en perfekt napolitansk pizzadeg och för fullständiga receptinstruktioner, besök en pålitlig källa som är känd för sina autentiska italienska recept. Där kan du hitta detaljerade beskrivningar och steg-för-steg-instruktioner som tar din pizza till nästa nivå.

För att tillaga en pizza med burrata och rökt lax behöver du en bra napolitansk pizzadeg som grunden. Här kommer en förenklad version av hur du kan göra det:

Napolitansk Pizzadeg (med lång jäsning)

Ingredienser:

 • 500 g vetemjöl av hög kvalitet (helst Tipo 00)
 • 325 ml kallt vatten
 • 10 g havssalt
 • 3 g färsk jäst

Tillagning:

 1. Lös upp jästen i vattnet. Blanda mjölet med salt i en stor bunke och tillsätt sedan vattnet med jästen.
 2. Blanda till en deg och knåda i cirka 10 minuter tills den är slät och elastisk.
 3. Lägg degen i en oljad bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåp i 24-72 timmar.
 4. Ta ut degen från kylskåpet 1-2 timmar innan bakning för att låta den nå rumstemperatur.

Tillagning:

 1. Värm din ugn till högsta möjliga temperatur, använd en pizzasten om möjligt.
 2. Kavla ut din pizzadeg till önskad storlek och tjocklek.
 3. Strö över riven mozzarella på pizzabotten och grädda i ugnen tills osten börjar smälta och botten får färg, ungefär 3-5 minuter.
 4. Ta ut pizzan och toppa med burrata. Lägg försiktigt på bitar av burrata över den smälta mozzarellan.
 5. Fördela den rökta laxen över osten och grädda i ugnen igen tills allt är varmt men innan laxen börjar torka, ca 2 minuter.
 6. Ta ut pizzan från ugnen och toppa med färsk dill, svartpeppar och citronzest för att förhöja smakerna.
 7. Servera omgående, medan osten är krämig och smakerna är som bäst.

Denna pizza kombinerar den milda och krämiga smaken av burrata med den smältande kvaliteten hos mozzarella, vilket skapar en lyxig och tillfredsställande rätt.

Vinvalet!

Det här receptet på pizza med burrata och rökt lax matchar väl med Villa Blanche Picpoul de Pinet på flera sätt. Picpoul de Pinet är känd för sin livliga syra, vilket gör den till en idealisk partner till rika och krämiga rätter. Den rena, friska syrligheten skär igenom burratans och mozzarellans krämighet, medan vinets citrus- och mineraltoner kompletterar både den rökta laxens och citronzestens friskhet i receptet.

Dessutom är Picpoul de Pinet-viner ofta havsnära i sin karaktär, vilket naturligt parar sig med rätter som innehåller fisk och skaldjur. Denna harmoniska kombination av syra och mineralitet i vinet, tillsammans med dess förmåga att matcha smakerna av rökt lax, gör Villa Blanche Picpoul de Pinet till ett utmärkt val för denna typ av pizza.