Empanadas de Pino

Vistamar Paìs

Art.nr. 627515

Vistamar Paìs

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Bärig, något kryddig smak med inslag av körsbär, smultron och örter. Ett josigt vin. Läs mer…


Du behöver

Fyllning

500 g nötfärs
2 stora gula lökar, finhackade
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver (eller efter smak)
Salt och peppar efter smak
12 svarta oliver (urkärnade)
2 hårdkokta ägg, skivade
1 ägg (för pensling)

Deg

500 g vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
125 g smör (kallt och tärnat)
200 ml mjölk (kall)

Såsen

2 mogna tomater, finhackade
1 gul lök eller salladslök, finhackad
1 knippe koriander, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 grön chilipeppar, finhackad (ta bort frön om du vill ha en mildare sås)
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
Salt och peppar efter smak

Empanadas de Pino är ett traditionellt chilenskt recept som består av krispiga degknyten fyllda med en smakrik blandning av köttfärs, lök, oliver, kokta ägg och kryddor. Perfekt som förrätt, snacks eller en lätt måltid tillsammans med ett glas vin som Vistamar País.

Instruktioner

  1. Förbered fyllningen (”Pino”)
    Värm olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs löken tills den är genomskinlig, ca 5 minuter. Tillsätt nötfärsen och stek tills den är genomstekt och brynt. Krydda med spiskummin, paprikapulver, chilipulver, salt och peppar. Ta bort från värmen och låt svalna.
  2. Förbered degen
    Blanda mjöl, salt och bakpulver i en stor skål. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölet tills det blir en smulig blandning. Tillsätt mjölken lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora bollar och kavla ut till runda plattor.
  3. Montera empanadas
    Lägg en sked av köttfyllningen på varje degplatta. Lägg på en oliv och en skiva av ägg. Vik över degen till en halvmåne och nyp ihop kanterna för att försluta ordentligt. Pensla ovansidan med uppvispat ägg.
  4. Grädda empanadas
    Placera empanadas på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i förvärmd ugn på 200°C i ca 20-25 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
  5. Servera
    Låt svalna något innan servering. Njut gärna av dina empanadas tillsammans med ett glas chilenskt rödvin, som Vistamar País!

Instruktioner till såsen:

Instruktioner:

  1. Blanda tomater, lök, koriander, vitlök och chilipeppar i en skål.
  2. Tillsätt olivolja och vinäger eller citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt såsen stå i kylskåpet i minst 30 minuter för att smakerna ska sätta sig.

Servera Pebre till dina empanadas för en autentisk chilensk upplevelse! Pebre är även god som tillbehör till grillat kött eller på bröd.