Kyckling Marengo – Ett Franskt Mästverk med Smaker från Havet och Jorden

Morandé Estate Gran Reserva Sauvignon Blanc

Art.nr. 2251

Morandé Estate Gran Reserva Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, svartvinbärsblad, krusbär, fläder och nässlor. Läs mer…


Du behöver

Kycklinggryta

4 kycklinglår med ben eller kycklingfiléer
Salt och peppar efter smak
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
200 g champinjoner, skivade
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin (torrt)
1 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan
10-12 gröna och/eller svarta oliver
200 g kräftor eller räkor (kan även vara skalade)
Färsk persilja till garnering

Kyckling Marengo är en klassisk fransk rätt som sägs ha skapats för Napoleon Bonaparte efter hans seger vid slaget vid Marengo. Med saftig kyckling, tomatsås, svamp, oliver och skaldjur är detta en fyllig och smakrik rätt som enkelt blir en favorit vid middagsbordet. Perfekt att servera med nybakat bröd för att suga upp den härliga såsen, och om du vill ge det en extra touch, servera med ett glas välbalanserat vin.

Gör så här:

  1. Förbered kycklingen: Krydda kycklingbitarna med salt och peppar. Värm olivoljan i en stor stekpanna eller gryta och bryn kycklingen på medelhög värme tills den får en fin gyllenbrun yta, ca 4-5 minuter per sida. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan.
  2. Fräs grönsaker: I samma panna, tillsätt lök och fräs tills den mjuknar och blir genomskinlig, ca 3-4 minuter. Tillsätt vitlöken och champinjonerna och stek ytterligare 3-4 minuter tills svampen börjar få färg.
  3. Tillsätt tomatsås: Tillsätt tomatpurén och rör om, låt den fräsa en minut för att intensifiera smaken. Häll sedan i de krossade tomaterna, kycklingbuljongen och det vita vinet. Tillsätt timjan och låt såsen sjuda.
  4. Koka kycklingen: Lägg tillbaka kycklingen i pannan, sänk värmen till låg, täck med lock och låt småputtra i ca 25-30 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt och mör.
  5. Tillsätt oliver och skaldjur: När kycklingen är klar, tillsätt oliverna och kräftorna eller räkorna. Låt sjuda några minuter tills skaldjuren är genomvarma.
  6. Servering: Smaka av med salt och peppar och strö över hackad persilja. Servera direkt från pannan med bröd eller ris vid sidan av för att suga upp såsen.

Servera med ett glas Morandé Sauvignon Blanc 


Föregående inlägg

Empanadas de Pino

Nästa inlägg