Pastel de Choclo – En ljuvlig majspaj från Chile

Morandé Estate Reserve Sauvignon Blanc

Art.nr. 2251

Morandé Estate Reserve Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, svartvinbärsblad, krusbär, fläder och nässlor. Läs mer…


Du behöver

Pastel de Choclo

6 stora majskolvar, skalade och kärnade
1 kg nötfärs
2 msk olivolja
2 gula lökar, hackade
2 tsk mald spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk tomatpuré
1 dl gröna oliver, hackade
1 dl russin
4 ägg
2 dl mjölk
Salt och peppar efter smak

Pastel de Choclo är en traditionell rätt från Chile. Det är en pajliknande rätt som tillagas i ugnen och är gjord av majs, lök och kött. Fyllningen kan variera beroende på region och personlig smak, men vanligtvis består den av nötkött eller kyckling, lök, ägg, russin och oliver. Överst på pasteln strös det ofta riven ost eller majs för att få en gyllene yta när den bakas i ugnen.

Tillagning:

  1. Koka majskolvarna i saltat vatten i 10-15 minuter tills de är mjuka. Låt svalna och skär sedan av majskornen med en kniv.
  2. Stek nötfärsen i olivolja på hög värme i en stor stekpanna tills den är genomstekt. Tillsätt lök, spiskummin, paprikapulver, oregano och vitlök och stek i ytterligare 5 minuter.
  3. Rör ner tomatpuré, oliver och russin och stek i ytterligare 2-3 minuter tills allt är genomvarmt.
  4. Smörj en ugnssäker form med olja och lägg ett lager av nötfärsblandningen i botten. Toppa med ett lager av majskornen och upprepa tills alla ingredienser har använts.
  5. Vispa äggen och mjölken i en skål och häll blandningen över pastel de choclo. Gratinera i ugnen på 200°C i 30-35 minuter tills ytan är gyllenbrun.

Varför passar Pastel de Choclo bra med en Sauvignon Blanc från Casablanca? Pastel de Choclo är en krämig, mustig rätt som innehåller både söta och salta smaker från russin och oliver. En välbalanserad Sauvignon Blanc från Casablanca, med sina friska syror och citrusaromer, bryter igenom rättens fyllighet och höjer dess smaker. Vinets mineraliga toner och höga syrahalt förstärker dessutom majskornens naturliga sötma. Tillsammans skapar Pastel de Choclo och Sauvignon Blanc från Casablanca en fantastisk mat- och vinupplevelse.