Producent Didier Michel Champagne | Land Frankrike | Region Champagne | |
Årgång 2015 | Typ Mousserande | Storlek 750 ml | Alkohol 12,5 % |
Druva 100 % Chardonnay | Smakstil -- | Art. nr. 92472-01 | |
Lagring 100 % Ståltank, 84 månader på sin jästfällning. |
Vinet är ett torrt, nyanserat och ursprungstypiskt vin med inslag av gula äpplen, rostat bröd, vit choklad och citrus
CHAMPAGNE DIDIER MICHEL är en årgångsbetecknad Champagne från år 2015. Det är en blanc de blanc, vilket innebär att den endast består av chardonnay som ger extra krispighet och friskhet.
Den kan njutas som aperitif, men passar även till fisk, fågel och skaldjursrätter.
Vinet är skapat av Maison Didier Michel, som odlat druvor i Champagne sedan 1800-talet. Under 1900-talet övergick de gradvis till att själva producera champagne. Familjens vingårdar är endast planterade med chardonnay.
Druvorna till Champagne Didier Michel Grand Cru 2015 skördades i September från lägen in Chouilly med ett skördeuttag på 4000kg per hektar som ger 25.50 hL.
Den total skörden består till 70 procent av druvor från Premier Cru-läget i Cuis och 30 procent av druvor från Grand Cru-lägen i Chouilly och Cramant. Champagne Didier Michel skiljer sig från andra champagner från Côte des Blancs genom odlingsområdenas kvalitet, som bevarats med stor omsorg sedan många generationer tillbaka.
Vinet framställs på följande sätt:
FÖRSTA JÄSNINGEN I jäsningslokalen sker den första jäsningen av musten, där socker omvandlas till alkohol. Under de följande månaderna görs 3–4 omdragningar för att avlägsna fällning av jäsningsrester (lie). Huset använder malolaktisk jäsning, som sätts igång efter alkoholjäsningen. Vid den malolaktiska jäsningen omvandlas äppelsyra till mjölksyra. Liksom alla jäsningar utvecklar denna vinets arom. Den varar mellan fyra och sex veckor, varefter vinerna dras om och klaras.
AVSMAKNING Därefter följer en nödvändig del av champagneframställningen som innebär att varje tank avsmakas tillsammans med en oenolog. Utifrån avsmakningen görs en planering av de kommande assemblagerna av Chardonnay för den nya skörden. Man avgör hur mycket av tidigare årgångar som behövs för en väl avvägd balans som förmedlar Champagne Didier Michels speciella stil.
ANDRA JÄSNINGEN Nästa etapp i vinframställningen är buteljeringen för prise de mousse, den långsamma process under andra jäsningen som ger champagnen dess bornyr. Därefter får tiden göra sitt verk. För att sätta igång andra jäsningen tillsätts liqueur de tirage, en lösning av socker, vin och jäst samt en tillsats som underlättar remuage, den vridning och vändning av champagnebuteljerna som görs för att få ner bottensatsen i flaskhalsen.
Under den andra jäsningen, som pågår i sex till åtta veckor, förbrukar jästen sockret och frigör dels alkohol och kolsyra, dels estrar och högre alkoholer som också bidrar till vinets sensoriska egenskaper. Champagnebuteljerna lagras i minst 15 månader – 12 månader är obligatoriskt – med fällningen. Denna period förlängs till tre år för årgångschampagnerna. Enligt gällande regler är vinerna från Champagne de enda som måste mogna så länge.
REMUAGE Den sista etappen är remuage, vilket innebär att man ser till att bottensatsen hamnar i flaskhalsen. Tidigare gjordes detta manuellt, men i dag används gyropaletter som utför samma rörelser i en tio dagar lång cykel.
DEGORGERING Det absolut sista momentet innan försäljning är degorgeringen. Det innebär att buteljerna doppas med flaskhalsen neråt i kärl med en saltblandning, så att fällningen fryser till en ispropp. Kapsylen avlägsnas sedan och den frysta fällningen skjuts ut av trycket. Därefter tillsätts liqueur d’expédition, en lösning av socker och vin, med ca 7 gram per liter. Slutligen korkas buteljen.
Vid degorering så har Champagne Didier Michel Grand Cru 2015 legat 84 månader på sin jästfällning.
Så här skriver Didier Michel om sin Champagne.
”Varje butelj av vinet uppfyller de obligatoriska kriterierna för ursprungsbeteckningen Champagne:
– En tillåten druvsort: chardonnay
– En maximal avkastning druvor per hektar
– Ett maximalt uttag vid pressning på 102 liter per 160 kg druvor
– En lägsta alkoholhalt som fastställs för varje år
– Användning av en naturlig framställningsmetod, champagnemetoden
– Lagring på butelj i minst 15 månader
Dessa kriterier gäller för alla champagner från Côte des Blancs, men Champagne Didier Michel skiljer sig genom odlingsområdenas kvalitet, som bevaras med stor omsorg sedan många generationer tillbaka. Det unika med Champagne Didier Michel är att vi under årens lopp kontinuerligt förvärvat nya odlingsområden med hög kvalitet. Maison Didier Michel finns mitt bland de vingårdar med premier och grand cru-status där chardonnay odlas, vilket är en extra fördel när det gäller kontrollen över vår känsliga råvara.
Under de etapper som följer för att få fram vår unika stil är den malolaktiska jäsningen oumbärlig för att optimera vinets vigör. Vi använder processen sedan många år tillbaka. Den exceptionella jordmånen gör att vinet trots den malolaktiska jäsningen bevarar sin syra och friskhet och kan lagras utan att åldras. En annan avgörande faktor för den unika karaktären är vår liqueur d’expédition, men den kan jag tyvärr inte avslöja något om. Dess exakta dosering är det som ger Champagne Didier Michel dess unika personlighet.”
Didier Michel menar att Champagne Didier Michel Grand Cru 2015 har en fantastisk utvecklingspotential.
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.