Dramatisk Påskhelg i Chinon

Invånarna i Chinon och andra som bor vid floden Vienne upplevde en påskhelg under röd varning: enligt Vigicrue hotade Vienne att överskrida den hundraåriga gränsen och översvämma en del av bostäderna. Slutligen var översvämningen mindre omfattande än väntat i området, men den påverkade en del av vingårdarna som ligger på Vienneflodens alluviala bäcken. Jean-Martin Dutour, ordförande för Syndicat des Vins de Chinon, reflekterar över konsekvenserna av en händelse som lyckligtvis var mindre exceptionell än förväntat.

Lyckligtvis påverkades inte byggnader eller personer nämnvärt. Hur påverkades vingårdarna?
En del av vingården ligger i den alluviala slätten där en översvämning av Vienne inte är ovanlig. Det som var annonserat lördag kväll (30 mars) för söndag morgon riskerade dock att påverka byggnaderna. I Chinon är byggnaderna uppförda med hänsyn till den hundraåriga översvämningen, uppskattad till 6 meter. Som tur var plattades vågen som kom från Creuse ut när den spred sig till Vienne och sedan till Loire, och vi fick en topp på 5,42 meter. Så översvämningen vi hade i slutet av mars representerar ett ganska normalt fenomen för vinodlarna; Viennebäckenet översvämmas regelbundet, även om bilderna av vingårdarna med vatten upp till stammarna var ganska imponerande. Faktum är att vinodlarna var mer upptagna med att ta höjd för att fota än att panikslå. Vi uppskattar att mellan 20 och 25% av vingården fick fötterna i vattnet. Vattnet steg under en och en halv dag och sjönk sedan under de två följande dagarna. Knopparna var i vattnet i högst två dagar för de lägst liggande vinstockarna.

Vilka är konsekvenserna av översvämningen för den del av vingården som blev översvämmad?
Översvämningarna av Vienne sker vanligtvis under vintern och har därför begränsade konsekvenser; vinstockarna är i viloläge. Det nya med denna översvämning är inte att den inträffar sent på året, utan att vinstockarna redan hade börjat växa. Det hade varit varmt innan, och knopparna var i utbrytningsstadiet. Det närmaste exemplet jag kommer att tänka på vid ett avancerat stadium i vinstockens cykel är översvämningen i juni 2016. Men då hade det inte varit några konsekvenser, eftersom Vienne översvämmade ett område som redan hade drabbats av frost… Problemet de kommande dagarna är fuktigheten. Generellt torkar sand och grus ut ganska snabbt. Men Vienne och Loire har förblivit ganska höga, påfyllda av en följd av regnepisoder. Idealiskt skulle vattennivåerna behöva sjunka, men problemet begränsas till en liten del av vingården som drabbades av översvämningen. I vissa områden finns det fortfarande pölar och vattnet stagnerar. Därför är det svårt att arbeta med maskiner, och konsekvenserna av översvämningen är kopplade till möjligheten att behandla. Mildiouäggen var öppna förra veckan under laboratorieförhållanden. Det är därför nödvändigt att kunna ingripa snabbt, denna vecka eller senast nästa vecka i vingårdarna.

Kommer årgång 2024 att påverkas av denna översvämning?
Om det finns konsekvenser kommer de att vara mycket begränsade. Idag är endast 5% av vingården svårtillgänglig. Allt beror alltså på mildiouepidemin och möjligheten att ingripa under goda förhållanden. Därav betydelsen av goda odlingspraxis, de som plöjer för mycket på vintern riskerar att bli fast. Men i princip kommer konsekvenserna, även om översvämningen inträffar sent i vinstockens cykel, att vara marginella. (Den Franska artikel som ligger till grund för denna text)

Hos Fabien Demois så stod vinrankorna under vatten i ett par timmar men producenten hälsar att allt är bra och torrt nu och Fabien ser inga problem inför årets skörd.

Nedan följer ett par dramatiska bilder från Påskhelgens översvämmning!

Chinon Fabien Demois

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…Liknande inlägg