Ladda ner bilagor från Dropbox

Chateau de Rousse Jurançon

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Sött, friskt och mycket fruktigt vin med inslag av torkad frukt, citron, honung, brynt smör och botrytis.

I närheten av byn Pau tornar ett vitt slott upp sig längst upp ovanför en mäktig amfiteater bestående av terrasserade rader av vinrakor. Här ligger Château de Rousse ca 330 meter över havet.

De nuvarande ägarna av Chateau de Rousses ägor, som består av 10 hektar mark, är bröderna Olivier och Marc Labat som tog över verksamheten för flera år sedan. Bröderna delar en filosofi att ”naturen sköter om druvan bättre”, än dem själva. Därför växer ogräs vilt mellan raderna av vinrankor och ingenting forslas bort från dessa branta terrasser. Det klipps och beskärs, krossas och försiktigt harvas ner i jorden, allt för att bevara den naturliga lokala floran och de insekter som lever där. Denna hantering, menar bröderna, gör att vinet uttrycker mer terroir och även en ökad mineralisering i vinet.

Château de Rousse har en historia med långt minne och första gången detta chateau nämns i historien är från det femtonde århundradet då Baron d´Espalungue, (Baron Bredsvärd), får det som en kunglig gåva av Kung Henri IV. Baron d´Espalungue sålde Château de Rousse senare till Lorden av Jasses.

I början av det nittonde århundradet gjordes det fortfarande vin i deras domaine och de nuvarande ägarnas farfar, nyss återkommen från USA, köpte Château de Rousse år 1898. Sedan dess har fem generationer av samma familj gjort vin på denna plats, med ett mål att skapa regionens bästa Jurancon, vilket många medaljer och utmärkelser genom åren har bevisat.

Producenten odlar total 5 druvor, Petit och Gros Manseng, Petit och Gros Courbu samt Lauzet.

Druvorna, för vinet Chateau de Rousse Jurançon består till 100 % Petit Manseng och sitter länge kvar på vinrankan och har för denna årgång skördas i början av december 2016. Skörden utfördes för hand i flera etapper och pågick totalt i ca 3 veckor.

Därefter följde en lång pneumatiskt pressning vid låg temperatur samt en jäsning i fat kring 18 grader. Därefter lagrades vinet 12 månader i franska fat av fin kvalité, där eken växt i minst 200 år, och sedan 6 månader på ståltank.

Vinet har 141 g socker per liter samt en syra på 5.94 g

 

Producent Earl Chateau de Rousse Land Frankrike Region Jurancon
Årgång 2017 Typ Sött Storlek 375 ml Alkohol 12,5 %
Druva 100% Petit Manseng Smakstil Sött Art. nr. 4127-02
  • Himmelskt sött från sydvästra Frankrike. Bärnstensguldigt i färgen med mängder av färska och torkade aprikoser i karaktären. Rejält sött och gott till rejält söta, fruktiga desserter.
    Aftonbladet, Äntligen hemma 2018
  • 4+
    Sauternes liknande bildat, tätt och friskt rejält sött vin med bra längd, fin balans och en egen personlighet. Kommer liksom vår kungafamilj från Pau i sydvästra Frankrike. Ett klassiskt vin till gåslever och efterrätter, mm på druvan petit manseng
    UNT, Anders Röttorp
  • Högklassigt vin, 15p
    Något utvecklad doft med persika, aprikos, passionsfrukt,saffran,honung och citrus. Medelfyllig, söt, rik, fruktig och koncentrerad smak med fin viskositet, len textur, frisk syra, utmärkt längd med komplexa aromer och fräscht slut.
    Munskänken med vinjournalen nr5 2018