Rilette på Makrill och havets vin Muscadet!

Du behöver

Rilette på Makrill

200g osaltat smör, rumstempererad
220g rökt makrillfilé, skinn borttaget
½ msk citronzest
1 msk citronjuice
1 krm cayenne
1 krm kryddpeppar
Salt & Peppar
1 msk tunt skivad gräslök
1 msk hackad persilja/körvel
½ tsk fint hackad timjan
Baguette eller gott surdegsbröd

Gör här:

Lägg smöret i en bunke och bryt makrillen i mindre bitar ner i bunken. Tillsätt citronzest, citronjuice, cayenne samt kryddpeppar och blanda väl med en träslev eller slickepott. Salta och peppra och blanda sedan ner de färska örterna.

Kyl sedan i flera timmar eller över natten och servera rumstempererad. Ett tips är att lägga rilletten i en fin glasburk, så kan ni njuta av detta härliga pålägg en längre tid.

Gillar ni inte makrill så går även lax eller till och med sardiner bra att göra rillette på.

Fet fisk och härliga umamismaker nästan ropar efter vin från Muscadet. Domaine de la Bournaire blir här en perfekt matchning.

Eller varför inte lyxa till det med en värsting-muscadet så som Château du Coing L’Ancestrale Monniéres Saint Fiacre 2015!

Hoppas det smakar!