Rimmad oxbringa med grönsaker separat

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

Art.nr. 223401

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk smak med inslag av fat, krusbär, galiamelon, päron, bivax och citrus. Läs mer…


79 kr

Du behöver

Ingredienser till köttet

2.5kg oxbringa
1 gul lök
3 kryddnejlikor
10 stora vitlöksklyftor, skalade

Grönsaker

6 gula lökar, skalade
6 morötter skalade
6 till 10 potatisar skrubbade
6 palsternackor
1 vitkålshuvud

Till servering

Senap
Riven pepparrot
Inlagd gurka
Salt och Peppar

Förbered oxbringan genom att torka av alla sidor med en fuktig kökshandduk och lägg i en stor kastrull fylld med kallt vatten. Låt koka upp på relativt hög värme och låt koka i ca 5–6 minuter samtidigt som ni skummar av det grå skum köttet avger. Skummet består av gelatin och kollagen och påverkar inte smaken, dock blir det en klarare buljong och ser trevligare ut om det skummas av.

Tillsätt sedan vitlök, löken med kryddnejlikan i och svartpeppar och låt koka i ca 10 minuter. Sänk därefter värmen och låt sjuda i ca 2 h under lock. Ungefär här undrar ni om vi glömt att tillsätta en massa grönsaker men dessa kokas separat för att få renare smaker och ett lite trevligare tuggmotstånd.

Efter två timmar kan ni prova hur mört köttet är genom att trycka på det med en stor sked. Oxbringa är inget mört kött så förvänta er motstånd, men det ska ge vika lite för en sked.

Det är viktigt att köttet inte överkokas då det blir segt och trist, så om köttet börjar kännas hårt tidigt så kan det vara värt att lyfta det ur grytan och provskär en bit. Har ni en stektermometer så är det ännu enklare, se till att köttets innertemperatur inte överstiger 65 grader.

Efter att ni har testat köttet så slå av värmen och låt det ligga i sin vätska.

En timme innan ni planerar att servera maten så börja med grönsakerna.

Löken: Lägg i en kastrull med vatten och tillsätt 1 tsk salt. Koka upp, täck med lock och låt sjuda i 1h.

Morötterna: Gör som med löken fast dubbla saltet samt ½ tsk torkad mejram. Sjuda i 30 minuter.

Potatis. Skrubba potatisen och gör lika dant som med löken fast tillsätt 1 msk salt alternativt låt den sjuda tillsammans med potatisen.

Palsternackor: gör som med löken fast salta med 2 tsk salt. Sjuda i 20 minuter.

Vitkåls: Ta bort det yttre lagret och koka snabbt under lock i ca 10-12 minuter.

Servera sedan tillsammans med ett gott friskt vitt vin vars syra skapar en fin matbrygga. Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon


Föregående inlägg
Nästa inlägg