Vegetarisk Chili med nybakat majsbröd

Q Malbec (Nyhet)

Art.nr. 2664-01

Q Malbec (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…


89 kr

Du behöver

Vegetarisk Chili

2 matskedar olivolja
1 medium röd eller gul lök, hackad
2 matskedar chilipulver
2 teskedar kummin
¾ tesked salt
1 medium morot, tärning
1 mellanstjälkselleri, tärnad
1 matsked cidervinäger
1 matsked finhackad vitlök (tillsammans med 3 kryddnejlikor)
1 liten paprika (valfri färg), tärnad
Tre burkar röda kidneybönor
800 ml krossade tomater
1 burk tomater tärnade i bitar
¼ tsk mald svartpeppar

Majsbröd

128g Majsmjöl
128g vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
32g socker
3 msk smör
2,4 dl mjölk
2 tsk vinäger
1 stort ägg

Garnering

Hackad paprika
Gräddfil

Vegetarisk Chili

Gör så här:

Värm upp en gjutjärnsgryta eller stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt olivolja och se till att den täcker hela stekytan. Tillsätt lök, chilipulver, kummin och ¼ tsk salt. Låt koka under omrörning i ca 5 minuter eller tills löken mjuknar.

Rör i morot, selleri och ½ tsk salt och sänk värmen till medium låg värme. Koka under omrörning i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

Tillsätt vinäger, vitlök och paprika, tillaga i ytterligare 5 minuter under ofta omrörning. Samtidigt så häll av bönorna i ett durkslag och skölj av bönorna och låt dem sedan rinna av.

Lägg bönorna och de krossade samt tärnade tomaterna i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen till lägsta värmen på er spis. Lägg på locket så att det nästan försluter helt och låt puttra under omrörning då och då i 15 minuter.

Smaka av med salt och svartpeppar och servera tillsammans med Majsbröd och gärna en klick gräddfil på toppen.

 

Majsbröd

Gör så här:

Värm upp ugnen till 175°C och spraya en ungspanna med vegetabilisk olja. Blanda majsmjöl, mjöl, bakpulver. Salt och socker i en skål och vispa samman.

Smält smöret i en liten kastrull på låg värme. Blanda sedan mjölk, ägg och vinäger och tillsätt långsamt det smälta smöret under omrörning. Blanda sedan mjölken med mjölblandningen och rör runt smeten med en brödkniv. Var försiktig med att blanda för mycket utan rör det försiktigt tills allt verkar ha blandats.

Häll sedan över smeten i en bakpanna och grädda i ca 20 minuter. Majsbrödet är klart när mitten känns fast. Om ni provar att sticka brödet med en tandpetare eller kniv så ska den komma upp ren.

Ställ sedan majsbrödet åt sidan och låt svalna i 10 minuter innan ni skivar upp och serverar tillsammans med den rykande chilin.

Till denna mustiga och lite heta rätt vill vi ha ett fruktigt gott vin packad med frukt. Q Malbec blir här en perfekt kombination.


Föregående inlägg