Chilli con carne sous vide

Carpone Durif (Nyhet)

Art.nr. 262301

Carpone Durif (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj Läs mer…


Du behöver

Chili con carne

1 msk olivolja
1 stor gul lök, hackad
1 röd paprika, skivad
2 vitlöksklyftor, skivad
1 tsk cayenne
1 msk chilli pulver
1 msk paprikapulver
1 msk mald kummin
500g nötfärs, 10%
2 1/3 dl köttfond
125g hackade tomater
1 tsk socker
2 msk tomatpuré
250g röda kidneybönor

En långkokt chili är bland det godaste och mustigaste rätt man kan laga, dock tidskrävande och då är sous vide en fantastik matlagningsteknik så ni får tid till annat.

Gör så här:

Sätt er sous videstav på 76°C.

I en stor tjockbottnad kastrull, hetta upp olja och tillsätt lök, vitlök, paprika och laga tills den är genomskinlig. Tillsätt alla kryddor samt fonden och låt allt sjuda i 5 minuter. Häll sedan ner i en stor vacuumpåse och låt den vara öppen.

Stek sedan köttet i samma kastrull så att den får en fin brynt yta och tillsätt sedan tomaterna. Lägg i det brynta köttet och tomaterna i samma påse. Tillsätt därefter socker, tomatpuré samt bönorna och rör försiktigt runt allt. Försegla sedan påsen och låt den bada i 12 timmar.

Ett tips är att hänga påsen över en kant efter att ni fäst den vid er vaccummaskin. Så sugs inte vätskan upp lika lätt och riskerar att hamna i maskinen. Sedan gäller det att vara snabb på att trycka på försegla när vätskan rör sig uppåt. Det är inte hela världen om all luft försvinner.

När det har gått 12 timmar så häll upp på ett serveringsfat och servera tillsammans med ris samt ett glas Carpone Durif.

Hoppas det smakar!