Fredagsdesserten med Roy Fares – Svartvinbärskompott, färskostkräm och grahamssmulor


Cava Roy Brut Nature
Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.
Du behöver
Svartvinbärskompott
200 g frysta svarta vinbär
50 g vatten
0,5 citron, saften
120 g syltsocker [1,5 dl]
Smulor
50 g smör, rumstempererat
75 g farinsocker [1 dl]
90 g grahamsmjöl [1,5 dl]
0,5 krm salt
Färskostkräm
60 g florsocker [1 dl]
10 g vaniljsocker [1 msk]
200 g färskost
500 g grädde [5 dl]
Att servera desserter i portionsformar känns lite extra lyxigt och lyxiga desserter det kan vi lova när Roy Fares står bakom receptet.
Gör så här:
- Svartvinbärskompott
Koka upp alla ingredienser och låt puttra i ca 5 min. Rör då och då så det inte bränns i botten. Häll över i en ren skål, täck med plastfolie och låt svalna helt. - Grahamssmulor
Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Blanda alla ingredienser till ett smul. Strö ut det i en form eller på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ca 8 min. - Färskostkräm
Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till lättvispad konsistens. - Rör runt i färskosten så det inte finns några klumpar. Blanda sen i lite av gräddblandningen i taget i färskosten.
- Montering
Ta fram valfria glas. Strö lite smul i varje glas. Fyll en spritspåse med färskostkrämen och spritsa sedan en klick i varje glas. Rör runt i svartvinbärssylten för att få en bra konsistens och fyll sedan den också i spritspåse och spritsa i glasen, se till att det kommer på kanterna så sylten syns. Varva på detta sätt några gånger. Servera gärna direkt, men de kan även stå ett par timmar i kylen. Tänk på att smulet då blir lite mjukare.
Häll sedan upp ett glas kall ljuvlig Cava Roy Brut Nature och njut!