Fredagsdesserten – Passionsfruktspaj med maräng och kokos

Cava Roy Brut Nature

Art.nr. 5063201

Cava Roy Brut Nature

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.

Läs mer…


Du behöver

Mördeg

60 g florsocker [1 dl]
180 g vetemjöl [3 dl]
120 g smör, rumsvarmt
15 g äggula [1 st]

Passionsfruktscurd

1 gelatinblad [2 g]
1 vaniljstång
220 g ägg [4 st]
30 g äggula [2st]
300 g strösocker [3,5 dl]
150 g passionsfruktspuré [1.5 dl]
100 g citronsaft [1 dl]
175 g smör (osaltat)

Italiensk maräng

100 g vatten [1 dl]
320 g strösocker [4 dl]
160 g äggvita [6 st]

Topping

1 dl kokos

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Blanda samma alla ingredienser till en deg, plasta och låt vila i kylen minst 20 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bord och fodra en rund pajform 22-24 cm i diameter.
  2. Skär av överflödig deg så att du får en fin kant på pajen. Grädda pajskalet mitt i ugnen på 190 grader i 13–15 ska få en fin gyllenbrun färg, ta ut och låt svalna.
  3. Passionsfruktscurd
    Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  4. Blanda ägg, äggulor och strösocker i en bunke.
  5. Dela vaniljstången i mitten, skrapa ur fröna och lägg stång plus frön i en kastrull tillsammans med passionsfruktspuré och citronjuice. Värm upp och häll det sedan över äggblandingen medans du rör.
  6. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och på mellanvärme värmer du på curden medan du rör tills den når 83 grader eller börjar bli krämig.
  7. Häll över curden i en ren bunke, blanda i gelatinbladet och sist lite i taget av smöret, blanda till en slät curd.
  8. Fyll pajskalet med curden och ställ in i kylen minst 2-3 timmar.
  9. Italiensk maräng
    Häll vatten och strösocker i en kastrull på spisen. Koka upp sockerlagen till 121 grader.
  10. Häll äggvita i en bunke och börja vispa på medelhög hastighet i en köksassistent eller med en elvisp. När sockerlagen nått 115 grader kan du börja vispa äggvitan något snabbare.
  11. Sänk sedan hastigheten något och häll i sockerlagen med tunn stråle i bunken under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat.
  12. Spritsa marängen på pajen i valfri form och strö över kokos! Servera och njut!