Midsommarinspiration – Inlagd Sill & Rulltårta med färskost och jordgubbar

Mooi by Org de Rac

Art.nr. 289201

Mooi by Org de Rac

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, aromatisk smak med inslag av nässlor, svartvinbärsblad, päron, örter och citrus Läs mer…


Du behöver

Inlagd Sill

400-500 färdigsaltad fisk. Gå till en fiskhandlare så får ni experthjälp.
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
2 tsk krossad kryddpeppar
1/2 tsk krossad vitpeppar
5 st kryddnejlikor
1 rödlök
3 lagerblad
4 kvistar dill

Rulltårta

3 stora ägg
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk neutral olja
Florsocker till utsidan

Till fyllningen

225 g Philadelphia färskost naturell
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vispgrädde
2 -3 dl färska jordgubbar i mindre bitar utan saft
5-6 färska jordgubbshalvor att dekorera rulltårta med
1 citron (bara skalet, zesten)

Jordgubbssylt

200g färska jordgubbar
170 g strösocker (2 dl)
1 citron (juice)
1 vaniljstång
50g färsk mynta

Midsommar knackar på dörren och en massa förberedelser ska göras. Sill ska läggas in, snaps ska kanske kryddas, jordgubbar plockas och dryck ska handlas.

Det viktigaste i matväg på midsommar är sillen. I alla fall enligt oss. För att den ska bli så pass bra som möjligt så behöver vi förberreda den några dagar innan.

Gör så här:

Lägg sillen i ett vattenbad en dag innan du ska lägga in sillen.

Du kan även koka 1-2-3 lagen (ättiksprit, vatten och socker) en dag innan. Innan du ställer in den i kylen så lägg i lagerblad och kryddorna och lagerbladen. Den måste vara kall när du väl använder den.

Skär sillen i mindre bitar. Dela löken på hälften och skär i tunna strimlor. Varva sill, lök och dill i en fin glasburk. Häll på 1-2-3 lagen med kryddorna och lagerbladen över fisken. Ställ sedan in burken i kylskåpet 2-3 dagar innan ni serverar sillen.

Rulltårta med färskost och jordgubbar.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200ºC och lägg bakplåtspapper på två stora plåtar. En till att grädda kakan och en att hälla strösocker på. Ställ åt sidan.
  2. Dela jordgubbarna i halvor, dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och lägg ner allt i en kastrull. Häll på citronjuice och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills det tjocknar. Ta av den från spisen och låt kallna. Medan den kallnar så häll i hackad färsk mynta.
  3. Vispa äggen ca 5 minuter med elvisp tills dem är ljusa och luftiga.

Tillsätt strösocker under fortsatt vispning och fortsätt i 2 minuter till.

  1. Blanda mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker samt olja.

Vänd i smeten försiktigt tills den har blandats väl, se till att inte vispa för mycket så att luften försvinner i blandningen.

  1. Häll smeten på bakplåtspapper på plåten och bre ut det så att du får det jämt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 – 15 minuter. Håll koll på kakan när den har stått längre än 10 minuter. Du vill inte att den bränns.
  2. Vänd sockerkakan det bakplåtspapper som du har strött strösocker över. Pensla med kallt vatten på bakplåtspappret när du vänt kakan upp och ner och dra bort pappret försiktigt.
  3. Täck med en blöt handduk. Låt den kallna helt innan du fyller den med kräm och jordgubbssylt.
  4. Medan kakan kallnar så kan ni börja med fyllningen. Börja med att vispa färskost med strösocker i en skål. Tillsätt vaniljsocker och vispgrädde och fortsätt att vispa tills krämen är lätt att arbeta med. Ställ in i kylen så att den får sätta sig lite.
  5. Nu kan du bre ut smeten med färskost över kakan. Se till att det blir jämt. Efter det så kan du hälla på den kalla jordgubbssylten och rulla ihop kakan tight.
  6. Strö över florsocker och dekorera med färska jordgubbar.
  7. Servera med vaniljglass eller vispad grädde

 


Föregående inlägg
Nästa inlägg