Midsommarinspiration – Inlagd Sill & Rulltårta med färskost och jordgubbar


Mooi by Org de Rac
Ungdomlig, aromatisk smak med inslag av nässlor, svartvinbärsblad, päron, örter och citrus Läs mer…
Du behöver
Inlagd Sill
400-500 färdigsaltad fisk. Gå till en fiskhandlare så får ni experthjälp.
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
2 tsk krossad kryddpeppar
1/2 tsk krossad vitpeppar
5 st kryddnejlikor
1 rödlök
3 lagerblad
4 kvistar dill
Rulltårta
3 stora ägg
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk neutral olja
Florsocker till utsidan
Till fyllningen
225 g Philadelphia färskost naturell
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vispgrädde
2 -3 dl färska jordgubbar i mindre bitar utan saft
5-6 färska jordgubbshalvor att dekorera rulltårta med
1 citron (bara skalet, zesten)
Jordgubbssylt
200g färska jordgubbar
170 g strösocker (2 dl)
1 citron (juice)
1 vaniljstång
50g färsk mynta
Midsommar knackar på dörren och en massa förberedelser ska göras. Sill ska läggas in, snaps ska kanske kryddas, jordgubbar plockas och dryck ska handlas.
Det viktigaste i matväg på midsommar är sillen. I alla fall enligt oss. För att den ska bli så pass bra som möjligt så behöver vi förberreda den några dagar innan.
Gör så här:
Lägg sillen i ett vattenbad en dag innan du ska lägga in sillen.
Du kan även koka 1-2-3 lagen (ättiksprit, vatten och socker) en dag innan. Innan du ställer in den i kylen så lägg i lagerblad och kryddorna och lagerbladen. Den måste vara kall när du väl använder den.
Skär sillen i mindre bitar. Dela löken på hälften och skär i tunna strimlor. Varva sill, lök och dill i en fin glasburk. Häll på 1-2-3 lagen med kryddorna och lagerbladen över fisken. Ställ sedan in burken i kylskåpet 2-3 dagar innan ni serverar sillen.
Rulltårta med färskost och jordgubbar.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200ºC och lägg bakplåtspapper på två stora plåtar. En till att grädda kakan och en att hälla strösocker på. Ställ åt sidan.
- Dela jordgubbarna i halvor, dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och lägg ner allt i en kastrull. Häll på citronjuice och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills det tjocknar. Ta av den från spisen och låt kallna. Medan den kallnar så häll i hackad färsk mynta.
- Vispa äggen ca 5 minuter med elvisp tills dem är ljusa och luftiga.
Tillsätt strösocker under fortsatt vispning och fortsätt i 2 minuter till.
- Blanda mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker samt olja.
Vänd i smeten försiktigt tills den har blandats väl, se till att inte vispa för mycket så att luften försvinner i blandningen.
- Häll smeten på bakplåtspapper på plåten och bre ut det så att du får det jämt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 – 15 minuter. Håll koll på kakan när den har stått längre än 10 minuter. Du vill inte att den bränns.
- Vänd sockerkakan det bakplåtspapper som du har strött strösocker över. Pensla med kallt vatten på bakplåtspappret när du vänt kakan upp och ner och dra bort pappret försiktigt.
- Täck med en blöt handduk. Låt den kallna helt innan du fyller den med kräm och jordgubbssylt.
- Medan kakan kallnar så kan ni börja med fyllningen. Börja med att vispa färskost med strösocker i en skål. Tillsätt vaniljsocker och vispgrädde och fortsätt att vispa tills krämen är lätt att arbeta med. Ställ in i kylen så att den får sätta sig lite.
- Nu kan du bre ut smeten med färskost över kakan. Se till att det blir jämt. Efter det så kan du hälla på den kalla jordgubbssylten och rulla ihop kakan tight.
- Strö över florsocker och dekorera med färska jordgubbar.
- Servera med vaniljglass eller vispad grädde