Kolsotad salmalax med blomkålspuré och picklad rödlök

Här kommer ett läckert recept på salmalax tillsammans med det ekologiska mousserande vinet Veuve Ambal Crémant de Bourgogne!

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

Art.nr. 5063201

Cava Roy Brut Nature (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Stilren cavakaraktär med spänstig fruktighet av äpplen, citrus och stänk av tropisk frukt, mandel samt en riktigt fräsch längd.

Läs mer…


Du behöver

Ingredienser

250 g Salmalax
1 pkt ärtskott
1/3 gurka
3 msk japansk soya
Ett halvt blomkålshuvud
1 dl grädde
en liten rödlök
1 msk ättika
2 msk socker
3 msk vatten

Sotning

En halv purjolök
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
salt och peppar

Salmalax har ju onekligen varit på tapeten ett tag och sedan en tid finns den smart förpackad med färskhetsgaranti. Salmalax som kommer från kustområdet kring norska Bømlo förädlas också i Norge vilket gör att det max tar 4 timmar från att fisken simmar i havet tills den är färdigpaketerad. Genom den skonsamma hanteringen och snabba förädlingsprocessen behöver
man inte frysa laxen utan kan äta den direkt. Här kommer ett recept på en helt fantastisk och lättlagad rätt som funkar till både förrätt och som lättare varmrätt.

Sätt ugnen på 250 grader. Dela purjolöken på längden och sedan i grova bitar. Plocka isär och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt och kör i ugnen tills de förkolnat och
blivit spröda, ca 15 20 min. Mortla kummin och fänkål hårt, tillsätt purjolöken och mortla till stoft, addera en aning svartpeppar och salt efter smak. Ställ åt sidan. Skala gurkan, dela den på längden och gröp ur mittenpartiet. Skiva till 0.5 cm tjocka halvmånar och lägg dem i en plastpåse tillsammans med soya för att marinera.

Låt rinna av strax före servering. Dela blomkålen i små buketter och koka dem riktigt mjuka i lättsaltat vatten. Låt ånga av, tillsätt lite grädde i taget och mixa samtidigt med stavmixer till en slät puré. Smaka av med salt och ställ åt sidan. Skala rödlöken och skiva tunt till ringar. Koka upp en 123lag på ättika, socker och vatten, tillsätt rödlöken och låt svalna.

Ta fram Salmalaxen och dela den på längden. Rulla laxbitarna i sotblandningen och se till att de blir helt täckta. Skär sedan upp ”stubbar” med en vass kniv och var noga med att hålla snittytan ren och fin från sot. Fördela laxstubbarna på tallrikarna med snittytan uppåt, lägg upp blomkålspurén (gärna med sprits), gurkskivorna och ett trassel av ärtskott. Garnera med den picklade rödlöken.

Till den här rätten som både har perfekt sammansättning av textur och smak i form av krämig och len puré, krispig salt gurka, sötsyrlig lök, och mjäll lax kommer Cava Roy Brut natur  som en omfamning. Frisk syra möter den feta purén och vinets mineralitet förhöjer laxens naturliga smak utan att ta över. Servera vinet kylt till en temperatur av 8 grader. Vinet kan även avnjutas som en aperitif eller med fisk och skaldjur.