Halstrade pilgrimsmusslor på lökbädd

Pilgrimsmusslor är ett av havets lyxigaste delikatesser. I detta recept höjer smör och hasselnötter råvaran till nya höjder!

Du behöver

Ett knippe knipplök alt schalottenlök eller salladslök
8 pilgrimsmusslor
1 dl vetemjöl till panering
50 g smör
smör till stekning
Hasselnötter
Salt

Gör så här:

Skala och skiva löken med delar av blasten och stek den sedan mjuk i smör, utan att den får färg. Bryn smöret i en liten kastrull tills det får en gyllenbrun färg och nötig doft och hacka hasselnötterna grovt och rosta i het panna. Häll upp vetemjöl på ett fat och salta pilgrimsmusslorna och doppa ovan och undersidan i mjölet. Stek musslorna hastigt i het panna tills de får färg, ca 1-2 minuter per sida. Servera pilgrimsmusslorna på en lökbädd, häll över brynt smör och toppa med rostade hasselnötter.

Tips för att få till en fin yta på pilgrimsmusslorna:

En perfekt brynt yta tillsammans med smör och den mjälla konsitensen av en pilgrimsmussla är verkligen fantastiskt gott. Men det är inte alltid lätt att få till en perfekt konsistensen. Ett vanligt misstag är att steka pilgrimsmusslor på för låg värme vilket gör att de släpper ifrån sig mycket vätska under tillagningen – som gör dem kokta och sega snarare än brynta. Ett enkelt knep för att få en torrare yta är att salta dem ordentligt och sedan låta dem ligga på hushållspapper i ca 15 minuter. Torka av vätskan som bildats och stek sedan pilgrimsmusslorna i en het panna tills en djup gyllene yta bildats.

Idag finns även klarifierat smör vilket är detsamma som skirat smör, som tål högre temperaturer och inte bränns vid lika lätt som vanligt smör. I detta recept har vi även panerat musslorna i vetemjöl för att få lite extra yta på dem.

Vintips: En fyllig och lätt ekafatslagrad Chardonnay passar utmärkt till denna smakrika rätt. Org de Rac Chardonnay är både nötig och smörig med inslag av tropisk frukt, citrus och butterscotchkarameller.