Italiensk räkpasta med vitlök och chili

Morandé Estate Reserve Sauvignon Blanc

Art.nr. 2251

Morandé Estate Reserve Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, svartvinbärsblad, krusbär, fläder och nässlor. Läs mer…


Du behöver

Räkpasta med vitlök och chili

350g spaghetti
500g räkor, skalade och rensade
5 klyftor vitlök, hackade
1 röd chili, tunt skivad
2 matskedar olivolja
2 matskedar osaltat smör
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Färsk persilja, hackad (till garnering)

Räkpasta med vitlök och chili är verkligen comfort food och ljuvligt gott.

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i spaghettin och koka tills den är al dente, cirka 8-10 minuter. Häll av pastan och spara 1/2 dl av pastavattnet.
  2. Medan pastan kokar, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt olivolja och smör i pannan.
  3. När smöret har smält och pannan är varm, tillsätt hackad vitlök och skivad chili. Stek i 1-2 minuter tills det är doftande.
  4. Tillsätt räkorna i pannan och krydda med salt och svartpeppar. Koka i 2-3 minuter tills räkorna är rosa och genomstekta.
  5. Tillsätt den kokta spaghettin i pannan och blanda med räkor, vitlök och chili. Om blandningen är för torr, tillsätt en skvätt av det sparade pastavattnet för att lösa upp det.
  6. Garnera med hackad färsk persilja och servera varmt.

Njut av din läckra italienska räkpasta med vitlök och chili!

Alternativa ingredienser:

Det finns många alternativa ingredienser som du kan använda för att anpassa denna pasta med räkor, vitlök och chili efter dina önskemål och tillgångar. Till exempel, istället för spaghettin kan du använda annan pasta som linguine eller fettuccine. Om du inte gillar räkor kan du ersätta dem med andra skaldjur som musslor eller kräftstjärtar. Om du vill göra det mer vegetariskt kan du använda zucchini eller svamp istället för räkor. Du kan också justera mängden chili efter din smakpreferens eller lägga till andra kryddor som torkad oregano eller basilika för att ge rätten mer smak. Anpassa receptet efter din egen smak och njut av en läcker pasta!

Vinet till:

Vinmatchingen till detta recept är en frisk Sauvignon Blanc från Casablanca i Chile, Morandé Estate Sauvignon blanc.  De funkar tillsammans av ett par anledningar. För det första passar syran i Sauvignon Blancvinet bra med rättens syrlighet. Syran i vinet skär genom fettet i smöret skapar en smakbrygga som även förstärker smaken av vitlök och chili. För det andra så kontrasterar vinets friska karaktär bra med de mjälla räkorna, smakerna poppar i munnen! Vinet ger även en uppfriskande smakpalettrensare mellan tuggorna av pastan.

Slutligen är Casablanca-dalen känd för att producera högkvalitativ Sauvignon Blanc med härlig frukt och örtiga toner, detta kompletterar smakerna i rätten på ett fint sätt.

Hoppas det smakar.

Visste ni att Morandé är en av Chiles bästa producenter av vin? De nominerades till årets vinhus 2022 och har fått över 1745 utmärkelser med över 90 poäng för sina viner! Morandé Estate Sauvignon blanc är inget undatag med 90 poäng från descarchados samt ett dubbelt guld från sakura wine awards!