Morandé

”Välkommen till en utforskande resa med passion och engagemang för det vi verkligen älskar och kan… Vin!” Pablo Morandé”

Välkommen till en utforskande resa med passion och engagemang för det vi verkligen älskar och kan… Vin!” Pablo Morandé”

Pablo Morandé är en mycket känd och legendarisk vinmakare som många förknippar med Casablanca-dalen. Han började redan på 1980-talet att leta efter en speciell jordmån att odla vita druvor i, med Carneros, mellan Napa och Sonoma som förebild. I casablanca-dalen, åtta mil från Santiago i riktning mot stilla havet fann han ett liknande klimat, med samma havsbris, sandiga jordar och torra växtlighet. Där dessutom genomsnittstemperaturen varierar stort på sommaren mellan dag och natt. 1996 grundades Viña Morandé och de internationella framgångarna lät inte vänta på sig.

Viña Morandé har i sitt strävande efter perfektion en gedigen meritlista över innovationer i vinvärlden. Producenten var pionjär med att plantera vinrankor i Casablanca-dalen. De var även en förgrundsgestalt bland högdensitetsplanteringar och en av de första producenter att återplantera historisk terroir samt att arbeta med uråldriga vinmakartekniker.

En kronologisk historik:

1982  – Pablo Morandé upptäcker Casablancas mycket speciella jordmånar och klimat.

1996 – Viña Morandé grundas. Producenten har vingårdar i Maipo, Casablanca samt Maule.

1997 – The adventures project påbörjas och producenten planterar Carignan.

1999 – Första skörden av Chiles ikonvin House of Morande.

2000 – Första skörden av producentens söta vin Golden harvest.

2002, 2007, 2008, 2010 Årets vinhus enligt Wine & Spirits Magazine.

2004 – Högdensitetsvingårdar planteras i Casablanka

2010 – Ricardo Baettig börjar som chefsvinmakare hos Viña Morandé. Samma år grundas VIGNO samt producenten startar ett projekt med att lagra vin i cementägg samt foudres.

2013 – Viña Morandé är Chiles första hållbarhetscertifierade producent.

2017 – Pablo Morandé utnämns till en vinmakarlegend enligt den brittiska vinjournalisten Tim Atkin.

2021 – Golden harvest utnämns som årest bästa söta vin av Tim Atkin. Deschorchados utnämner producentens mousserande viner till Chiles bästa mousserande viner för 9e gången.

2022 – Deschorchados utnämner Viña Morandé till årets vinhus, samt ger producentens ikoniska rödvin House of Morandé utmärkelsen. Best red wine of chile. Producentens mousserande vin vinner samma utmärkelse. Viña Morandé har fått över 1200 internationella utmärkelser.

Viña Morandé är idag verksam i Casablanca, Maipo, Maule, Itata samt Mallecodalen.

Casablanca-dalen och dess kalla klimat är känt för sina utmärkta förutsättningar att odla vita druvsorter, så som Chardonnay och Sauvignon blanc. Samt fräscha röda viner gjorda på druvan Pinot noir. Det havsnära läget har en stor påverkan på vinernas fräschör och möjliggör även en långsammare fenol mognad. Detta ger vinerna friskhet, balans och elegans.

I Maipo-dalen, ett av Chiles mest omnämnda områden för odling av bordeauxdruvor och i synnerhet Cabernet Sauvignon, så skapar närheten till Anderna samt dess näringsfattiga alluviala jordar utmärka förutsättningar för att göra eleganta viner med stor typicitet.

Maule-dalen är allmänt erkänd för att vara hemmet för några av Chiles äldsta vingårdar, med ett halvfuktigt medelhavsklimat, med jordar av alluvialt och vulkaniskt ursprung så producerar området  viner med saftig röd frukt och en lantlig terroir.

Itata-dalen är en av Chiles mest traditionella vinodlingszoner. Dess klimat är karakteriserat av svala dagar och mycket vind under sommaren samt regn på vintern. Dess jordar är sandiga och rika på mineraler. Under de senaste åren har zonen börjat producera kvalitetsviner, främst från druvsorterna País och Cinsault, bland andra.

I Malleco-dalen så sticker Traiguén-zonen särskilt ut. Dess lerjordar är rika på organiskt materia och dess klimat som kännetecknas av torra somrar och mycket kalla vintrar med hög nederbörd är idealiska för framställning av sorter som Pinot Noir, Chardonnay, och Gewürztraminer.

Vinmakaren Ricardo Baettig är Viña Morandés huvudvinmakare och har haft en fantastisk karriär inom Chiles vinindustri.

Han har en examen i lantbruksteknik från universitetet i Chile och en magisterexamen i vinodling och enologi från universitetet i Turin, i Italien, där han har konsulterat för olika vingårdar i regionerna Toscana, Piemonte och Friuli. Han har varit Viña Morandés chef för enologi sedan 2011 och är ansvarig för Morandés Adventure line och ikonvinet, House of Morandé.

Viña Morandé fick i år utmärkelsen årets vinhus enligt Chiles största vinmagasin Descorchados. Viña Morandé vann även utmärkelsen årets bästa mousserande vin och årets ikonvin.