Vad menas med veganskt vin?

Med veganskt vin menas vin som framställts utan animaliska hjälpmedel. Viner som betecknas som veganska eller veganvänliga innehåller med andra ord inte spår från animaliska produkter. Den process under vintillverkningen där det är vanligast att använda animaliska produkter kallas för klarning, här får du närmare reda på hur allt hänger ihop. 

Klarning är en process vid tillverkningen

Under jäsningen uppstår grumliga slöjor som består av proteiner. Det är inte något farligt, men för att vinet ska upplevas mer aptitligt brukar olika ämnen tillsättas för att få vinet att klarna. I processen som kallas klarning drar proteinet i klarningsmedlet till sig proteinslöjorna som grumlar vinet som då sjunker till botten och blir lätt att avlägsna innan buteljering.  

 

Klarningsmedel räknas inte som tillsats utan som hjälpmedel, då så gott som ingenting finns kvar i vätskan efteråt. Men det kan alltså innehålla spår av det. 

Animaliska klarningsmedel

Vanligast är äggvita, andra exempel är skummjölkspulver, gelatin från gris, husbloss som kommer från torkade fisksimblåsor kitin från kräftdjur, och ämnen från snäck- och skaldjur. Tidigare användes också blodplättar från främst oxar, men detta är förbjudet inom EU och i de flesta delar av världen.

Veganska klarningsmedel

Ärtprotein och den vulkaniska leran bentonit är veganska klarningsmedel som ger samma effekt, bentonit är vanligast förekommande.

Sedimentering ett alternativ

Ett alternativ till klarning med olika former av klarningsmedel är så kallad naturlig sedimentering. Då buteljeras vinet försiktigt när proteinet efter en tids lagring på fat eller ståltank sjunkit till botten, och man undviker att få med bottensedimentet.

Ingen internationell märkning av veganska viner

Idag finns ingen internationell märkning av veganska viner. Det är istället upp till producenter och leverantörer att kommunicera detta. Det finns heller ingen skyldighet att redovisa klarningsmedel på innehållsförteckningen, förutom ägg och mjölkprodukter och då av allergiskäl.

Så hittar du veganskt vin hos Vinia & Systembolaget

När du vill botanisera bland våra veganska viner markerar du helt enkelt Vegansk i filtreringsfunktionen på produktsidan.

Sedan 2017 är det också möjligt att fritextsöka på ordet “vegan” på systembolaget.se.

The Fox and the grapes (Nyhet)

Art.nr. 236201

The Fox and the grapes (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket mustigt, fruktigt, smakrikt vin med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär och färska örter. Läs mer…


89 kr

Föregående inlägg