Polenta med Caponata – Grilla grönare del 5

Francisco Gómez

Art.nr. 225501

Francisco Gómez

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Ungdomligt, fruktigt och kryddigt med inslag av mörka körsbär, plommon och örter. Läs mer…


79 kr

Du behöver

Polenta

1 liter vatten
3 dl polenta
2 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl riven ost, t ex mjölkfri
2 msk olivolja
1 tsk salt
svartpeppar
olivolja att pensla med

Caponata

1 aubergine, tärnad
2 msk olivolja
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, finhackad
2 tomater, finhackade
1 dl gröna oliver, halverade
2 msk kapris
2 msk mandelflagor
2 msk strösocker
1 tsk torkad oregano
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
svartpeppar
2 msk finhackad persilja

Här kommer sista delen i grillserien grilla grönare där Mattias och tidningen VEGO (Världens bästa vegomagasin) har gett oss ett par härliga recept. Här kommer receptet med Mattias beskrivning.

Polenta tycker om att paras ihop med smakrika röror, som en siciliansk caponata. Perfekt drinktilltugg, lika bra som en lätt lunch och en stjärna på buffébordet.

Polenta

  1. Pressa ner ett ark bakplåtspapper i en form, ca 30 x 20 cm. Koka upp vattnet och häll ner polentan. Låt sjuda under omrörning i ca 20 minuter, eller tills du har fått en tjock, krämig gröt.
  2. Blanda ner rosmarinen i polentan tillsammans med riven ost, olivolja, salt och svartpeppar. Häll ner i formen och jämna till ytan. Låt svalna helt i kylskåpet.
  3. Skär polentan i tärningar och pensla med olivolja. Lägg på grillen tills de får fina grillränder.

Caponata

  1. Stek auberginen i olivoljan tills den mjuknar och får fint med färg.
  2. Låt paprika, tomat, rödlök och vitlök steka med auberginen i några minuter.
  3. Vänd ner oliverna tillsammans med kapris, mandelflagor, strösocker, oregano, rödvinsvinäger, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt allt puttra på svag värme i 10 minuter. Vänd ner den finhackade persiljan och häll över allt i en skål. Låt svalna helt i kylskåpet.

4. Toppa den grillade polentan med caponata och servera.

Som en stjärna på buffebordet så väljer vi här ett riktigt bra allround-vin som både är ekologiskt och vegancertifierat. Fransisco Gomez! Läs mer om vinet genom att klicka på bilden.

Hoppas det smakar!