Blomkål Parmigiana
Du behöver
Blomkål Parmigiana
1 stort huvud blomkål
2 dl ströbröd
1 dl riven parmesanost
2 ägg, lätt uppvispade
1 dl mjöl
500 ml tomatsås
2 dl riven mozzarellaost
Färsk persilja för garnering
Salt och svartpeppar efter smak
Olivolja
Detta recept är en vegetarisk tolkning av den klassiska italienska rätten Parmigiana, men istället för aubergine eller kyckling använder man blomkål. Blomkålen paneras och steks för att sedan lageras med tomatsås och mozzarella, och gratineras i ugnen. Rätten är smakrik och får en härlig krispighet från den panerade blomkålen, samt mjukhet från osten. Serveras bäst med ett välbalanserat rött vin som kompletterar de rika smakerna.
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
- Skär blomkålen i ca 2 cm tjocka skivor. Blomkålsstekarna ska vara stora nog att efterlikna en ”biff” storlek.
- Blanda ströbröd och parmesanost i en skål. Krydda med salt och peppar.
- Doppa varje blomkålsstek först i mjöl, sedan i det uppvispade ägget och sist vänd dem i ströbrödsblandningen tills de är helt täckta.
- Värm olivolja i en stekpanna på medelhög värme och stek blomkålen tills den är gyllenbrun på båda sidor.
- Lägg de stekta blomkålsbiffarna i en ugnsfast form. Täck varje bit med en generös mängd tomatsås och strö över riven mozzarella.
- Grädda i ugnen i ca 15–20 minuter, eller tills osten smält och fått en gyllenbrun färg.
- Ta ut formen från ugnen och låt den vila några minuter.
- Garnera med färsk persilja innan servering.
Servera med ett gott glas rött vin, Domaine de Mourchon, Séguret Côtes du Rhône Villages, för en fulländad måltid. Njut!