Rökig vegetarisk portabelloburgare med karamelliserad lök

The Great Bonza Reserve

Art.nr. 6816-01

The Great Bonza Reserve

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Vinet är smakrikt och generöst och passar perfekt till rätter som pulled pork eller ribs. Läs mer…


Du behöver

Rökig marinad

1 dl ketchup
1 tsk chipotlepasta
2 msk farinsocker
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk rökt paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
1 tsk salt

Karamelliserad lök

3 gula lökar, fint skivade
2 msk rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt
2 tsk ljust muscovadosocker
1 ½ dl ljus öl eller vatten

Till servering

4 hamburgerbröd
salladsblad
skivad tomat
skivad rödlök
4 stora portabellosvampar

Portabelloburgare är en riktig vegoklassiker och det är minsann inte svårt att förstå varför. Den väldigt ”köttiga” svampen passar strålande med rökiga toner. Och du, den här karamelliserade löken kommer bli en favorit på sommarens alla fester. Vrålgod!

Gör så här:

Vrid bort foten på svamparna och lägg ner hattarna i en form eller djup tallrik.

Rökig marinad
Blanda ihop ketchup, chipotlepasta, farinsocker, vitvinsvinäger, rökt paprikapulver, cayennepeppar och salt i en skål. Kleta ut ungefär hälften på portabellosvamparna. Vänd runt så att de täcks helt. Låt marinera i minst 30 minuter. Lägg svamparna på grillen och grilla tills de har fått fina ränder.

Karamelliserad lök
Fräs den gula löken i oljan på medelhög värme tills den mjuknar och får fint med färg. Det här tar ungefär 15 minuter. Strö över sockret och låt fräsa i 1 minut till. Häll på ölet eller vattnet och låt koka in. När löken är riktigt mjuk är den klar.

Grilla hamburgerbröden lätt. Fyll med portabellosvampar och ringla över den resterande marinaden. Toppa med sallad, tomat, rödlök och karamelliserad lök.

Receptet kommer från Mattias Kristianssons bok Vegan BBQ.