Krossad potatis med valnötsdressing


Org de Rac Organic
Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…
Du behöver
Krossad rostad potatis
1 kg potatis
¾ dl olivolja
salt
svartpeppar
Valnötsdressing
¾ dl olivolja
1 ½ dl valnötter, finhackade
1 vitlöksklyfta, finriven
3 tsk aleppopeppar eller chiliflingor
Till servering
2 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche Natural
1 knippe dill, finhackad
citronklyftor
Äntligen börjar vårprimörerna komma till oss i butikerna och just potatis är ju en råvara som ligger oss svenskar varmt om hjärtat. Från våra vänner på tidningen Vegomagasinet så har vi fått ett ljuvligt recept på krossad potatis med en utsökt valnötsdressing.
Gör så här:
Krossad rostad potatis
1. Koka potatisen mjuk i ordentligt saltat vatten, åtminstone 0,5 dl salt. Skrubba bara skalet lätt så kommer inte saltet tränga in för mycket. Låt potatisen svalna något.
2. ”Krossa” potatisen med ett glas eller liknande. Du vill trycka till dem, men de ska inte bli helt platta, bara spricka upp.
3. Blanda med olivoljan på en plåt. Salta och peppra och rosta sedan på 225 grader i 40 minuter. De ska få ordentligt med färg.
Valnötsdressing
1. Rör ihop olivolja och finhackade valnötter i en kastrull. Värm på tills valnötterna har blivit vackert gyllenbruna.
2. Ta kastrullen från plattan och blanda ner vitlök och aleppopeppar.
Servering
1. Sprid ut crème fraîchen på en tallrik. Sprid ut potatisen över.
2. Ringla över valnötsdressingen och strö över dill. Servera med citronklyftor.
Till detta härliga recept vill vi ha ett gott rött vin med struktur men samtidigt med en härligt balanserad frukt. Org de Rac Organic blir en perfekt kompanjon till dessa potäter!