Blomkålssoppa med tryffel och rostad paprika


Org de Rac Chardonnay
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av äpplen, brynt smör, päron, örter och apelsin Läs mer…
Du behöver
Blomkålssoppa med tryffel
1 blomkålshuvud, ca 800 g
2 purjolökar
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk tryffelolja
salt
svartpeppar
Rostad paprika
3 paprikor i blandade färger
olivolja
Rå har blomkålen en lätt tryffelsmak så vi tyckte det var en bra idé att boosta den med tryffelolja. Ja, tryffel är onödigt dyrt men tryffelolja är helt klart överkomligt och jättegott.
(Vi tackar våra vänner på vegomagasinet för receptet!)
Gör så här:
Blomkålssoppa med tryffel
Skär blomkålshuvudet i mindre bitar. Lägg åt sidan så länge.
Ansa och skölj purjolökarna. Skiva dem och vitlöksklyftorna fint. Fräs sedan i lite olja tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
Rör ner blomkålen tillsammans med vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter eller tills blomkålen är mjuk.
Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Smaksätt med tryffelolja, salt och svartpeppar.
Servera soppan med rostad paprika och ett gott bröd.
Rostad paprika
Sätt ugnen på 250 grader.
Halvera paprikorna och skär bort kärnhuset. Lägg dem med snittytan ner på en bakplåtspappersklädd plåt.
Pensla paprikorna med olivolja och rosta sedan i ca 15 minuter eller tills skalet har blivit svart.
Lägg över paprikorna i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i 10 minuter. Dra sedan av skalet och du har en perfekt, lätt söt, rostad paprika.
Till detta vill vi ha en frisk men ändå koncentrerad Chardonnay, varför inte slå till på en Org de Rac Chardonnay eller en Org de Rac Chardonnay Reserve om ni vill lyxa till det lite!