Smörbakta rotsaker med len rotselleripuré och svarta linser

Org de Rac Organic

Art.nr. 207301

Org de Rac Organic

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Smakrikt, fruktigt och balanserat vin med karaktär av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Läs mer…


Du behöver

Smörbakta rotsaker

100g smör
salt
2 tjocka fänkålshuvuden (cirka 350g)
6 morötter, gärna röda (cirka 500g)
3 mellanstora röda lökar

Linser

4 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong
1 dl svarta belugalinser

Rotselleripuré

500g rotselleri
3 dl syrad grädde
3 dl vatten
2/3 tsk salt

Övrigt

1 kruka svartkål
några kvistar färsk timjan
några stänk olivolja med tryffelsmak
rökt paprikapulver
svartpeppar

En av våra absoluta favoritreceptkreatörer och matbloggar är Madeleine som driver Landleys Kök. För att bjuda er alla på en riktigt härlig mat och vinupplevelse bad vi därför Madeleine om att ta fram ett riktigt gott recept som vi kunde använda tillsammans med vårt vin Org de Rac Organic. Resultatet efter detta samarbete med Landleys Kök  blev en magiskt god vegetarisk rätt!

Här kan ni läsa mer om Madeleines tips samt hur hon tog fram detta goda vegetariska recept

Gör så här:

Skiva ut åtta stycken halvcentimeters tjocka skivor från fänkålen så de håller ihop i rotfästet. Välj ganska tjocka fänkålshuvuden så är det lättare att få ut skivor som håller ihop. Ta de innersta skivorna av fänkålen och spara yttersidorna till något annat. Gnugga morötterna rena och skala löken. Halvera morötterna på längden och skär lökarna till kvartar mellan fäste och topp. Rada upp allt i en stor ugnsform och fördela ut klickar av smör. Salta ett varv och ställ in i 15 minuter på 150°C i varmluft eller på 175°C i vanlig ugn. Ta ut och vänd försiktigt på alla grönsakerna. Ställ in i ytterligare 15 minuter. Vänd försiktigt på morötterna igen och låt allt gå klart i 10-15 minuter, totalt 40-45 minuter. Känn med en tandpetare att morötterna är klara – de ska gärna ha lite kärna kvar i mitten snarare än att vara för mjuka.

Koka upp vatten och grönsaksbuljong och ha ner linserna. Dra ner värmen så det knappt puttrar och låt linserna gå i 20 minuter. Slå av vattnet.

Skala och tärna rotsellerin. Ha ner rotselleritärningarna i en kastrull och rör i syrad grädde, vatten och salt. Låt småputtra under gläntat lock i cirka 25 minuter. Rör om då och då. Rotsellerin ska bli mjuk och lite vätska ska finnas kvar i kastrullen. Mixa allt till en slät puré och kontrollera om mer salt behövs.

Portionera ut en klick rotselleripuré på varje tallrik. Strössla över linser på ena halvan av purén. Lägg ut de smörbakta fänkålsskivorna, tre lökklyftor och tre morotshalvor per tallrik. Dekorera med små blad av svartkål, några kvistar timjan och några stänk olivolja med tryffelsmak. Pudra över lite rökt paprikapulver och dra över några varv med svartpepparkvarnen.

Låt det smaka!

Recept/Foto Madeleine Landley

 


Föregående inlägg