Bakade tacos med ärtkräm och Francisco Gomez


Francisco Gómez
Ungdomligt, fruktigt och kryddigt med inslag av mörka körsbär, plommon och örter. Läs mer…
Du behöver
Tacos
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, finhackad
2 röda chili, finhackade
3 burkar kidneybönor eller svarta bönor à 400 g, ca 9 dl kokta
3 tomater, hackade
2 tsk mald spiskummin
2 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
olja att steka i
10 hårda tacoskal
ev. riven ost, t ex mjölkfri
Ärtkräm med lime
3 dl gröna ärtor, frysta
2 lime, rivet skal och saft
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, riven
ev. 1-2 msk vatten
salt
svartpeppar
Garnering
färsk koriander
finhackad röd chili
Fredagstacos är ju en riktigt klassiker men varför inte göra dem helt vegetariska?
Vi frågade Sveriges VEGO-expert Mathias från tidningen vegomagasinet och fick ett recept på hans Bakade Tacos med ärtkräm!
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fräs gul lök, vitlök, paprika och chili i lite olja tills löken har mjuknat.
3. Rör ner sköljda kidneybönor, tomat, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Mosa sönder en del av bönorna och rör runt till en krämig röra.
4. Fyll tacoskalen med röran och ställ dem i en ugnsform. Strö eventuellt över riven ost.
5. Gratinera tacoskalen i 10 minuter.
6. Servera tillsammans med ärtkrämen, koriander och finhackad chili.Ärtkräm med lime
Skölj ärtorna i varmt vatten så att de tinar. Mixa sedan med övriga ingredienser till en hyfsat slät smet. Späd med vatten om det behövs.
Till denna ljuvliga rätt rekommenderar vi det ekologiska och veganvänliga vinet Francisco Gomez, som precis kommit ut i ny design och årgång!
Hoppas det smakar!