Paella med Francisco Gomez

Francisco Gómez

Art.nr. 225501

Francisco Gómez

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Ungdomligt, fruktigt och kryddigt med inslag av mörka körsbär, plommon och örter. Läs mer…


79 kr

Du behöver

Paella

1 kg musslor, färska (1 påse)
0,5 st gul lök, finhackad
0,5 dl persiljestjälkar, finhackade

2 dl vitt vin, torrt
2 dl vatten
1 krm svartpeppar
450 g kycklinglårfilé
0,5 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 tsk paprikapulver
2 st chorizokorvar
325 g babyoctopus, (frysta från fiskdisk)

4 st tomater
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st chili
1 st paprika
1 msk olivolja
4 dl avorioris, (Risenta)
0,5 g saffran
4 dl musselbuljong

2 dl vin/vatten
1 st hönsbuljongtärning
500 g oskalade räkor, (ca 200 g skalade)

Från Februari och ett par månader framöver så är våra svenska skaldjur som bäst, även om vi av någon anledning mest äter denna mat på våren samt under sommarmånaderna. Här kommer ett härligt recept på en välsmakande paella där både skaldjur, kyckling och korv får samsas i denna härliga gryta.

Gör så här:

  1. Skrapa och skölj musslorna dem. Om skalet inte sluter sig på musslan när du knackar på det så släng den. Mixa lök, persilja, vin, vatten och peppar i en stor kastrull.
    Låt koka upp och lägg i musslorna.Blanda runt och låt koka ordentligt under lock ca 3 minuter tills alla musslor öppnat sig. Dra kastrullen från värmen och låt stå ca 5 min.2. Plocka upp musslorna och ta ur dem ur skalet, spara dock några till dekoration. Sila buljongen som senare kommer att användas för att koka riset i.
    3. Skär kycklinglårfiléerna i bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek bitarna tillsammans med paprikapulver och salt ca 2 min så att de får färg runtom. Lägg de brynta bitarna åt sidan, de ska senare koka färdigt i riset.4. Stek chorizokorvarna hela i stekpanna på medelvärme tills de är genomstekta. Lägg åt sidan och fräs bläckfiskarna direkt i samma stekpanna ca 1 min. Lägg även dem åt sidan.5. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss i toppen
    på tomaterna och lägg dem i det kokande vattnet några sekunder tills skalet börjar flagna. Ta upp och spola dem snabbt i kallt vatten. Dra bort skalet, dela tomaterna och skrapa bort kärnorna. Skär tomatköttet i
    klyftor.
    6. Finhacka lök, vitlök och chili. Ansa och skär paprika
    bitar. Hetta upp olja i en wok, stor stekgryta eller paellapanna. Fräs lök, vitlök, paprika och tomatbitar
    ca 1/2 minut. Tillsätt ris och saffran och låt det fräsa
    med under omrörning ca 1 min. Häll på musselbuljongen (4 dl) samt extra vin eller vatten.

    Smula ner buljongtärning och blanda ner de brynta kycklingbitarna. Låt alltsammans sjuda utan lock ca 20 min tills vätskan kokat in. Riset ska vara mjukt men ha en kärna kvar.

    7. Skala under tiden räkorna och skiva de stekta korvarna. Blanda ner räkor, korv, kokta musslor och stekta bläckfiskar strax före serveringen så att alltsammans blir varmt.


Föregående inlägg