Spansk fisk och skaldjurssoppa

Du behöver

Lax och fiskgryta

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
½ röd paprika
1 burk krossade tomater
1 tub bläckfisk
1 Havsabborre/Tilapia filé
10 stora räkor
8 färska musslor
1 tsk torkad timjan
1 tsk rökt paprika
1 krm saffran
½ tsk socker
350 ml fiskfond
60 ml vatten
10 skållade mandlar
4 msk bra olivolja
Havssalt
Färsk persilja

Gör så här:

Finhacka vitlök samt tärna lök och paprika. Skär sedan bläckfisken i bitar, det går även bra med färdiga bläckfiskringar. Samt skär fisken i 6-8 bitar.

Värm sedan upp en stekpanna till medelvärme samt tillsätt 3 matskedar olivolja. När oljan har blivit varm så tillsätt havssalt och stek bläckfisken i ca 2 minuter och lägg dem sedan åt sidan.

Tillsätt löken och tillaga i ca 3 minuter, tillsätt sedan vitlöken och tillaga i 30 sekunder, tillsätt sedan paprikan och låt allt koka ihop i ytterligare 3 minuter. Tillsätt sedan 1 tsk timjan, 1 tsk rökt paprika, en nypa havssalt och låt koka ihop.

Tillsätt därefter tomaterna, en nypa socker samt havssalt och blanda väl. Låt sedan koka i 5 minuter och tillsätt fiskbuljong och vatten, saffran och höj värmen till medelhög värme, så fort det kokat upp så sänk till låg värme.

Ta en ny panna och torrstek de skållade mandlarna (ni skållar genom att koka mandlarna i 1 minut och sedan avlägsna skalet) stek dem på medelhög värme i ca 4 minuter och var varsam så de inte bränns. Mortla sedan mandlarna tillsammans med 2 msk persilja och mosa ihop tills det bildar en pasta. Tillsätt sedan 1 matsked fin olivolja och blanda sedan ner pastan i pannan med resten av ingredienserna.

Tillsätt därefter fisken och efter 10 minuter den bläckfisken du satt åt sidan samt jumboräkorna samt musslorna. Lägg på ett lock och tillaga i ca 5 minuter. Alla musslor ska vara öppna och fisken perfekt tillagad.

Ta sedan av från värmen och garnera med färsk persilja.

Servera direkt från pannan.

Till detta vill vi ha ett riktigt fyndbubbel från Org de Rac!