5 härliga recept på färskpotatis


Smörstekt färskpotatis med örter och kantareller: Ingredienser:
- 500 g svensk färskpotatis
- 150 g färska kantareller
- 3 msk smör
- 2 msk färska örter (t.ex. persilja, dill, gräslök)
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Skrubba potatisen noga och koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk, men fortfarande fast. Skär den i mindre bitar.
- Rensa och skär kantarellerna i mindre bitar om de är stora.
- Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och stek kantarellerna tills de fått fin färg och vätskan har dunstat bort. Ta ur dem ur pannan och ställ åt sidan.
- I samma panna, tillsätt 1 msk smör och stek den kokta potatisen tills den blir gyllenbrun och knaprig.
- Hacka de färska örterna och strö över potatisen och kantarellerna.
- Krydda med salt och peppar efter smak.
- Servera som tillbehör till olika rätter eller som en läcker aptitretare
Potatissallad med färskpotatis och kantareller: Ingredienser:
- 600 g svensk färskpotatis
- 200 g färska kantareller
- 1 rödlök, finhackad
- 2 msk färsk dill, hackad
- 2 msk dijonsenap
- 3 msk majonnäs
- 2 msk vitvinsvinäger
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Skrubba och koka potatisen tills den är mjuk. Låt svalna och skär den i mindre bitar.
- Rensa och skär kantarellerna i mindre bitar om de är stora.
- Blanda dijonsenap, majonnäs och vitvinsvinäger till en dressing.
- Tillsätt rödlök, dill, salt och peppar i dressingen.
- Blanda dressingen försiktigt med den kokta potatisen och de stekta kantarellerna.
- Låt salladen stå i kylen en stund innan servering så att smakerna förenas.
Färskpotatisgratäng med parmesan: Ingredienser:
- 800 g svensk färskpotatis
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk färsk rosmarin, hackad
- 1 tsk färsk timjan, hackad
- 1 dl riven parmesanost
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Skiva färskpotatisen tunt.
- Blanda grädde, mjölk, finhackad vitlök, rosmarin, timjan, salt och peppar i en skål.
- Varva potatisskivorna och såsen i en ugnssäker form. Toppa med den rivna parmesanosten.
- Gratinera i ugnen på 180°C tills potatisen är mjuk och ytan är gyllenbrun och bubblig.
Färskpotatis med örtsmör och grillade grönsaker: Ingredienser:
- 750 g svensk färskpotatis
- 4 msk smör, rumstempererat
- 2 msk färska örter (t.ex. persilja, rosmarin, timjan), hackade
- Saft från 1/2 citron
- 1 zucchini, skivad
- 1 röd paprika, skuren i strimlor
- 1 msk olivolja
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Koka potatisen tills den är mjuk.
- Blanda smör, hackade örter och citronsaft i en skål.
- Lägg den varma kokta potatisen i smörblandningen och rulla runt för att täcka potatisen.
- Pensla zucchiniskivorna och paprikastrimlorna med olivolja, salta och peppra.
- Grilla grönsakerna tills de är mjuka och har fått fin färg.
- Servera de örtsmorda färskpotatisarna tillsammans med grillade grönsaker.
Smörstekt färskpotatis med vitlök och persilja: Ingredienser:
- 500 g svensk färskpotatis
- 3 msk smör
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk färsk persilja, hackad
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Skrubba potatisen och koka den tills den är mjuk. Låt svalna och skär i mindre bitar.
- Hetta upp smöret i en stekpanna och tillsätt den finhackade vitlöken. Fräs tills vitlöken är doftande och gyllenbrun.
- Tillsätt den kokta potatisen och stek tills den blir gyllenbrun och krispig.
- Strö över färsk persilja, salt och peppar.
- Servera som en smakfull sidorätt eller aptitretare.
Byron Bay Sauvignon Blanc (Nyhet)
Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…