5 härliga recept på färskpotatis

Smörstekt färskpotatis med örter och kantareller: Ingredienser:

  • 500 g svensk färskpotatis
  • 150 g färska kantareller
  • 3 msk smör
  • 2 msk färska örter (t.ex. persilja, dill, gräslök)
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Skrubba potatisen noga och koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk, men fortfarande fast. Skär den i mindre bitar.
  2. Rensa och skär kantarellerna i mindre bitar om de är stora.
  3. Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och stek kantarellerna tills de fått fin färg och vätskan har dunstat bort. Ta ur dem ur pannan och ställ åt sidan.
  4. I samma panna, tillsätt 1 msk smör och stek den kokta potatisen tills den blir gyllenbrun och knaprig.
  5. Hacka de färska örterna och strö över potatisen och kantarellerna.
  6. Krydda med salt och peppar efter smak.
  7. Servera som tillbehör till olika rätter eller som en läcker aptitretare

 

Potatissallad med färskpotatis och kantareller: Ingredienser:

  • 600 g svensk färskpotatis
  • 200 g färska kantareller
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Skrubba och koka potatisen tills den är mjuk. Låt svalna och skär den i mindre bitar.
  2. Rensa och skär kantarellerna i mindre bitar om de är stora.
  3. Blanda dijonsenap, majonnäs och vitvinsvinäger till en dressing.
  4. Tillsätt rödlök, dill, salt och peppar i dressingen.
  5. Blanda dressingen försiktigt med den kokta potatisen och de stekta kantarellerna.
  6. Låt salladen stå i kylen en stund innan servering så att smakerna förenas.

 

Färskpotatisgratäng med parmesan: Ingredienser:

  • 800 g svensk färskpotatis
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk färsk rosmarin, hackad
  • 1 tsk färsk timjan, hackad
  • 1 dl riven parmesanost
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Skiva färskpotatisen tunt.
  2. Blanda grädde, mjölk, finhackad vitlök, rosmarin, timjan, salt och peppar i en skål.
  3. Varva potatisskivorna och såsen i en ugnssäker form. Toppa med den rivna parmesanosten.
  4. Gratinera i ugnen på 180°C tills potatisen är mjuk och ytan är gyllenbrun och bubblig.

 

Färskpotatis med örtsmör och grillade grönsaker: Ingredienser:

  • 750 g svensk färskpotatis
  • 4 msk smör, rumstempererat
  • 2 msk färska örter (t.ex. persilja, rosmarin, timjan), hackade
  • Saft från 1/2 citron
  • 1 zucchini, skivad
  • 1 röd paprika, skuren i strimlor
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Koka potatisen tills den är mjuk.
  2. Blanda smör, hackade örter och citronsaft i en skål.
  3. Lägg den varma kokta potatisen i smörblandningen och rulla runt för att täcka potatisen.
  4. Pensla zucchiniskivorna och paprikastrimlorna med olivolja, salta och peppra.
  5. Grilla grönsakerna tills de är mjuka och har fått fin färg.
  6. Servera de örtsmorda färskpotatisarna tillsammans med grillade grönsaker.

 

Smörstekt färskpotatis med vitlök och persilja: Ingredienser:

  • 500 g svensk färskpotatis
  • 3 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk färsk persilja, hackad
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Skrubba potatisen och koka den tills den är mjuk. Låt svalna och skär i mindre bitar.
  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och tillsätt den finhackade vitlöken. Fräs tills vitlöken är doftande och gyllenbrun.
  3. Tillsätt den kokta potatisen och stek tills den blir gyllenbrun och krispig.
  4. Strö över färsk persilja, salt och peppar.
  5. Servera som en smakfull sidorätt eller aptitretare.
Byron Bay Sauvignon Blanc

Art.nr. 205208

Byron Bay Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…