Joeys sista skörd – Org de Rac tackar av sin förman

Hos Org de Rac, i Swartland, Sydafrika är skörden i full gång. Varje dag flyttar sig arbetslagen effektivt längs med raderna av vinrankor där de klipper av de orörda klasarna med druvor som snabbt fyller upp färggranna lådor med gårdens ekologiska druvor.

Det är varmt och torrt i vingården och skörden är en väldigt arbetsintensiv, men givande tid. Ingen vet detta bättre än Org de Racs förman Joey (Johannes) Klaasen som leder sitt lag av skördare genom vingårdarna, en sista gång. Joey har uppnått pensionsåldern och kommer motvilligt hänga upp sina stövlar och handskar när skörden är över.

Joey kommer från den närliggande staden Piketberg och har tillbringat hela sitt yrkessamma liv på gårdarna i dess omnämnd. Först på en fruktodling som producerar äpplen, persikor och päron och därefter på den druvproducerande gården Moreson. Under de senaste 15 åren har Joey bidragit med sin kunskap, energi och lojalitet till Org De Rac. Han är stolt över den utveckling och tillväxt som skett på gården under denna period.

”Detta var veteland” säger Joey som minns hur det var att förbereda marken inför den första planteringen av Org de Racs vinrankor. Merlotdruvor var först ut att planteras följt av Cabernet och Shiraz. I sitt arbete som både förman och förare spelade Joey en nyckelroll i bygget av Org de Racs källare och andra av gården vackra byggnader.

”Jag har varit mycket nöjd inom jordbruket” reflekterar han, ”Jag har inga klagomål”

För Joey är den mest givande delen av arbetet att arbeta med andra människor och att dela sin kunskap med dem. Men höjdpunkten av sin karriär var utan tvekan en resa till London och Amsterdam som genomfördes 1997 med Org de Racs egendomsmanager Oom Hendry Bredenkamp som arbetat tillsammans med Joey, till och från, i mer än tre decennier.

Efter pensioneringen så vill Joey spendera tid med sin familj och hoppas få ta en sightseeingresa eller två tillsammans med dem. Sedan har han även planer på att öppna en liten butik. Efter alla dessa årtionden av arbete på Swartlands jordbruksmarker, så kommer det inte bli lätt för Joey att ändra tempo och slappna av i pension.

Org de Rac är stolta över sin långvariga relation med Joey och önskar honom och hans fru Elizabeth god hälsa och lycka.

Vi här hemma kan tacka Joey, med flera, för de fantastiska viner vi får möjlighet att avnjuta och även vi önska god hälsa och lycka till!