Risotto på matvete med rostad butternutpumpa och morot

Vinia rekommenderar Villa Blanche Picpoul de Pinet till denna rätt

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

Art.nr. 258801

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…


Du behöver

Ingredienser

4 dl matvete
2 krm salt
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl vin
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 frp färskost smaksatt med örter
2 morötter
400 g butternutpumpa
olivolja
0,5 dl pumpakärnor
1 dl hyvlad parmesan

Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader. Skala morötterna och skär dem i långa stavar. Skala pumpan och dela den i bitar. Lägg ut pumpa och morötter på bakplåtspapper på en plåt och ringa över olivolja, salta och peppra.

Blanda runt och rosta i ugnen ca 15-20 minuter till de fått en fin färg och mjuk konsistens med något tuggmotstånd.

Torrosta pumpakärnorna med lite salt i en stekpanna – ställ åt sidan.

Koka upp vatten i en vattenkokare. Hacka och schalottenlöken fint och stek den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt vin, kokande vatten och buljongtärning. Tillsätt matvetet när buljongtärningen är upplöst, rör om och koka upp.

Koka matvetet i 14 minuter på låg värme under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara tuggmotstånd. Häll av en del av överflödig vätska om det behövs. Blanda ner färskosten i matvetet, vänd i pumpan och lägg upp på tallrik. Garnera med moroten, toppa med de rostade pumpakärnorna och hyvlad parmesan.