Risotto på matvete med rostad butternutpumpa och morot

Vinia rekommenderar Cameleon Unoaked Chardonnay till detta recept

Art.nr.

Du behöver

Ingredienser

4 dl matvete
2 krm salt
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl vin
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 frp färskost smaksatt med örter
2 morötter
400 g butternutpumpa
olivolja
0,5 dl pumpakärnor
1 dl hyvlad parmesan

Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader. Skala morötterna och skär dem i långa stavar. Skala pumpan och dela den i bitar. Lägg ut pumpa och morötter på bakplåtspapper på en plåt och ringa över olivolja, salta och peppra.

Blanda runt och rosta i ugnen ca 15-20 minuter till de fått en fin färg och mjuk konsistens med något tuggmotstånd.

Torrosta pumpakärnorna med lite salt i en stekpanna – ställ åt sidan.

Koka upp vatten i en vattenkokare. Hacka och schalottenlöken fint och stek den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt vin, kokande vatten och buljongtärning. Tillsätt matvetet när buljongtärningen är upplöst, rör om och koka upp.

Koka matvetet i 14 minuter på låg värme under lock. Smaka gärna efter ca 10-12 minuter så att matvetet ej blir överkokt. Det ska vara tuggmotstånd. Häll av en del av överflödig vätska om det behövs. Blanda ner färskosten i matvetet, vänd i pumpan och lägg upp på tallrik. Garnera med moroten, toppa med de rostade pumpakärnorna och hyvlad parmesan.