Blomkålsgratäng med saffran


Spier Signature Chenin Blanc
Vinet är krispigt rent med tropiska fruktiga toner av grön guava, päron, äpple och en lätt hint av lichi. Vinet har en välbalanserad munkänsla och bra längd. Läs mer…
Du behöver
Blomkålsgratäng med saffran
1 blomkålshuvud, ca 800 g
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 msk majsstärkelse
5 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller kokosmjölk
2½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 paket saffran, 0,5 g
1½ dl brödsmulor eller ströbröd
½ dl flagad mandel
salt
svartpeppar
Vi fick ett riktigt härligt vegorecept från Vegomagasinet och matchar det med vårt vin Spier Chenin Blanc
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär blomkålshuvudet i mindre buketter. Ställ åt sidan så länge. Skiva de gula lökarna och vitlöksklyftorna. Fräs i olivoljan tills den mjuknar och blir lätt transparent. Blanda ner blomkålsbuketterna och låt fräsa med i 2 minuter. Strö över majsstärkelsen och rör runt.
Häll på mjölk, grädde och saffran. Salta och peppra. Låt allt koka upp och sjud sedan under omrörning tills stuvningen tjocknar något.
Häll över allt i en gratängform. Toppa med brödsmulor och flagad mandel. Ringla över lite olivolja och gratinera i 15 minuter tills gratängen får fint med färg.