Naturens livscykel hos Francisco Gomez

 

Framgången för Francisco Gomez viner beror på flera faktorer: kvaliteten på skörden, det krävande tekniska arbetet kring vinifieringen samt hur producenten vårdar och arbetar med vingården. Det är en lång process som inbegriper olika stadier.

 

  1. Vegetativ vila: Höst och vinter. Inga gröna växtdelar visas och vinrankorna vilar.
  2. Flöde av energi: I början av våren så börjar växten ta upp näringsämnen från jorden och växternas knoppar med små fina blad och den stjälk som sedan kommer bära frukt föds.
  3. Rankan spirar: Högre vårtemperaturer och tillgängligt vatten möjliggör en snabb utveckling av blad och druvkluster. Dessa är mycket små från början.
  4. Blommande: Våren fortsätter och pollinering av växten kommer så fort insekterna vaknar till liv. Tack vare dessa insekter så föds snart små druvkorn. Om ni ser tydligt på videon så är det en liten gäst på vinrankan som hjälper till!
  5. Förändring: Nu börjar den stora förändringen av druvklustret. Druvkornen ökar i storlek och färg och en fruktmognad börjar.
  6. Mognad: Det viktigaste skedet börjar nu. Druvan växer och får fler sockerarter vilket kommer vara avgörande för vinet alkoholnivå. Vid ett optimalt ögonblick kommer det steg som producenten gillar mest. Skörd!
  7. Bladens fall: I slutet av oktober när hösten ankommer och skörden är över så absorberar växten inte så många näringsämnen från jorden. Bladen får därför en brun och rödaktig färg och faller till marken.

 

Sedan börjar naturens cykel om igen!

 


Föregående inlägg
Nästa inlägg