”Ogräs” i perfekt symbios i vingården – Välkommen till Springseed winery

Vår producent Springseed winery har utvecklat ett mycket effektivt sätt att bekämpa ogräs genom att använda just ”ogräs” i form utav en liten fin blomma!

Spring Seeds odlingar ligger vid den södra foten av bergskedjan Mount Lofty, som utgör den östra gränsen av McLaren Vale-regionen. Vingården är belägen 130 meter över havet. Jorden innehåller mestadels “urrbrae”, som är slamjord från kvartärperioden. Röd- och chokladbruna lerjordar varieras med skiffer/kvartsgrus ovanpå en rödbrun, väldigt stenig och välstrukturerad lera, med upp till 50 procent mjuk karbonat. Det gör jorden väldränerad med utmärkta vattenhållande egenskaper. Kompletterande droppbevattning från grundvattnet används vid behov.

Joch walking down row

Som ett steg i de naturliga arbetssätten har man utvecklat en metod för användning av ogräs – för att bekämpa just ogräs. Joch eliminerar oönskade växter med hjälp av Bermuda-smörblomman (Oxalis Pes-caprae), som hör till harsyreväxtfamiljen och som vanligtvis själv är en oönskad liten planta bland trädgårdsskötare. Växten har en liten gul blomma, samma blomma som syns på producentens logga. Arten växer snabbt under vinrankorna på vintern, när det regnar mycket, och utkonkurrerar på så sätt andra ogräsväxter. På våren och sommaren bildar den en naturlig gräsmatta. Vissa år kommer för mycket ogräs upp mellan Bermuda-smörblomsplantorna. När detta sker används en speciell plog som avlägsnar ogräset under vinrankorna, men endast efter att plantorna har satt sina frön för nästa säsong. Livscykeln hos denna växt passar utmärkt för odling tillsammans med vinrankor, eftersom den använder vatten på vintern, när vinrankorna vilar, och dör på sommaren, när rankornas vattenbehov ökar. En perfekt symbios där Joch har hittat ett snillrikt sätt att arbeta med naturen istället för emot den. Genom att de ekologiska metoderna och med hjälp av förebyggande åtgärder för att hantera eventuella skadedjursproblem, har Joch och Bermuda-smörblomman bildat ett starkt partnerskap i sin vinodlarstrid om Bosworth. Oxalis_pes-caprae_(trebol-a)1

Arten växer snabbt under vinrankorna på vintern, när det regnar mycket, och utkonkurrerar på så sätt andra ogräsväxter. På våren och sommaren bildar den en naturlig gräsmatta. Vissa år kommer för mycket ogräs upp mellan Bermuda-smörblomsplantorna. När detta sker används en speciell plog som avlägsnar ogräset under vinrankorna, men endast efter att plantorna har satt sina frön för nästa säsong. Livscykeln hos denna växt passar utmärkt för odling tillsammans med vinrankor, eftersom den använder vatten på vintern, när vinrankorna vilar, och dör på sommaren, när rankornas vattenbehov ökar. En perfekt symbios där Joch har hittat ett snillrikt sätt att arbeta med naturen istället för emot den. Genom att de ekologiska metoderna och med hjälp av förebyggande åtgärder för att hantera eventuella skadedjursproblem, har Joch och Bermuda-smörblomman bildat ett starkt partnerskap i sin vinodlarstrid om Bosworth.

På bilden i texten ovan ser ni vinmakaren Joch Bosworth på en promenad bland vinrankorna. Ibland ligger det nästan 2 meter höga kängurus och vilar i skuggan av vinrankorna.  De gräven en grop för sin höft och ligger på sidan vilket ser väldigt roligt ut!